Istraživali smo: koliko je zaista delotvorna masaža gua sha kamenom

Tekst: Milena Veselinović

Prepoznatljivog oblika prilagođenog konturama lica, ovaj predmet više je od kamena – on je skincare filozofija ukombinovana sa tradicijom i ritualom koji se neguje već vekovima.

Napravljen od prirodnih materijala poput žada, rozenkvarca ili ametista, on nije samo simbol luksuza, već i sredstvo za postizanje dubinske relaksacije i vitalnosti kože.

Kada govorimo o lepoti, možda vam na pamet prvo padnu moderne kreme i serumi, ali da li ste znali da se jedna od najstarijih tajni lepote krije u jednostavnom kamenu? Upoznajte gua sha, drevni kineski alat za negu koji osvaja svet svojom jednostavnošću i efikasnošću.

Drevna tajna lepote u vašim rukama

Korišćenjem kamena, stimulisanjem lica kroz nežne pokrete, možete poboljšati cirkulaciju i podstaknuti limfnu drenažu. Ovaj neinvazivni ritual uspešno smanjuje oticanje, briše tragove umora i može čak ublažiti fine linije i bore. Svaki kamen ima svoju priču – žad bi trebalo da donosi čistoću i smirenje, rozenkvarc promoviše ljubav prema sebi, a ametist unosi balans i mir, pa je ovaj vid nege vrsta wellness koncepta koji se razvija u službi terapeutskog dejstva.

Benefiti upotrebe – da li ovaj kamen zaista ima takvu moć transformacije?

Gua sha nije samo alat, već ritual koji zahteva vreme i pažnju. Preporučuje se korišćenje na čistoj koži, uz dodatak omiljenog ulja ili seruma za hidrataciju. Nežni, ali čvrsti pokreti od centra lica ka spoljašnjim ivicama, mogu učiniti čuda za vaš ten i opšti osećaj blagostanja. Preporučujemo ulja poput Charlotte Tilbury Collagen Superfusion Firming & Plumping Facial Oil ili The Ordinary Cold Pressed Rose Hip Seed Oil.

Nedavno objavljeno istraživanje potvrdilo je da je masaža povećala mirkocirkulaciju na površini kože čak četiri puta, čime je smanjila napetost mišića i bol. Povećani protok krvi omogućava apsorpciju većeg procenta hranljvih sastojaka iz skincare proizvoda, kao i viši nivo kiseonika koji olakšava izbacivanje toksina. Gua sha ima potencijal da smanjuje vidljivost podočnjaka i ublažava bore, jača kožu i učvršćuje tonus mišića.

Kako odabrati svoj kamen i koliko puta ga koristiti?

Na tržištu je dostupan veliki izbor različitih primeraka i materijala izrade, a najpopularnije delimo sa vama:


Preporučljivo je koristiti redovno, jednom dnevno u trajanju od pet minuta. Na TikToku je dostupan veliki broj tutorijala koji imaju preko 17 miliona pregleda. Potražite hashtag #howtoguasha kako biste pronašli svoj omiljeni. Može se koristiti zagrejan u toploj vodi ili hladan.

Ovaj ritaul nije samo put ka lepšoj koži, već i putovanje ka dubljem razumevanju i negovanju sebe. U ovoj brzoj, tehnologijom vođenoj eri, gua sha nas podseća da ulaganimo i izdvojimo vreme za male rituale koji mogu napraviti velike promene.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI