Istraživali smo: koliko je vremena potrebno da uđemo u formu?

Tekst: eleven eleven

Mnogi fitnes programi koje poznajemo danas tvrde da vas mogu oblikovati za dve nedelje vežbanja. Istina je zapravo mnogo drugačija, i da biste ušli u formu potrebno je znatno više vremena i posvećenosti.

Svi imamo drugačije ciljeve, ličnu izdržljivost i toleranciju mišića, tako da je vreme kada biste primetili rezultate individualno. Sam rezultat zavisi od mnogo faktora. Osobe koje su ranije imale iskustva sa treniranjem, mogu se već kroz dve nedelje osetiti znatno bolje, uz konstataciju da su fizički izdržljiviji, ali će drugima možda biti potrebna i dva cela meseca da bi primetili bilo kakve promene u kondiciji.

Koliko je vremena potrebno da postignemo formu?

Ako vas obuzima radoznalost da na ovo pitanje dobijete odgovor što pre, odmah ćemo vam otkriti da je neki prosek 6 do 8 nedelja da primetite prve razlike. Tokom prve nedelje uočljivi su bolja koncentracija i raspoloženje. Trening bilo koje vrste ima višestruka blagotvorna dejstva na organizam, a jedan od njih je i lučenje hormona sreće. Istraživanja su pokazala da nakon 6 nedelja redovnog treniranja, osoba može da se oseti jačom, ali da te promene neće toliko biti vidljive u fizičkom izgledu. Za tu promenu, potreban je period posvećenog treninga u trajanju od barem 3 meseca.

Koji faktori utiču na krajnje rezultate?

Vremenski okvir tokom kojeg ćete primetiti napredak je individualna stvar i zavisi od nekoliko faktora.  Vaše godine, trenutno zdravstveno stanje, genetika i aktivnost u direktnoj su vezi sa kranjim rezultatima. Kako starimo, smanjuje se mišićna masa, izdržljivost tela i opseg pokreta zglobova. To znači da ako ste u četrdesetim, može vam biti potrebno više vremena da uđete u formu, nego da ste u dvadesetim. Određena zdravstvena stanja mogu da uspore gubitak kilograma. Ne dozvolite da vas ovo demotiviše jer pravilan pristup treningu i ishrani može dovesti do zapanjujućih rezultata.

Faze postizanja forme

Poznavanje vašeg tela pomoći će vam da bolje shvatite kroz koje će stadijume proći tokom treniranja. Ovo će vam pružiti dublji uvid u vremensku liniju ’’dolaska u formu’’.

  • Gubitak težine – osobe koje žele da smršaju, trebalo bi da se fokusiraju na postepeni gubitak kilograma. Intenzivni treninzi mogu dodatno iscrpeti a restriktivne metode nekad znaju da nanesu više štete nego koristi. Prosečan vremenski okvir za zdrav gubitak težine je do 1 kg nedeljno. To možete postići smanjenjem unosa kalorija i aerobnim vežbama.
  • Izgradnja mišića – je sporiji proces nego mršavljenje. Definiciju ne možete videti nakon 2 nedelje dizanja tegova. Ishrana bogata proteinima, postepeno povećanje težina, dovešće vas do prvih primetnih rezultata nakon 8 nedelja. Da biste povećali mišićnu masu, potrebno je da povećate unos kalorija.
  • Izdržljivost – možete je poboljšati za 6-8 nedelja. Tokom tog perioda potrebno je da radite vežbe izdržljivosti redovno, trčite, šetate, vozite bicikl ili plivate u serijama i vremenski ograničenom intervalu.
  • Mobilnost i fleksibilnost – ako dosledno vežbate i istežete se, vaš opseg pokreta poboljšaće se za 2-4 nedelje. Preporučuje se istezanje minimum 3, a najviše do 5 puta nedeljno. Vežbe fleksibilnosti umanjuju rizik od srčanih oboljenja, osteoartritisa, jačaju performanse mišića i daju bolju ravnotežu telu.
  • Intenzitet i progresija – redovni trening podrazumeva da ćete u jednakim vremenskim intervalima raditi na postepenom povećanju opterećenja, učestalosti vežbanja, ponavljanja serija i poštovanju perioda oporavka. Jači intenzitet vežbanja izaziva vaše telo i poboljšava kondiciju.
  • Promene u ishrani i načinu života – zajedno sa posvećenim vežbanjem ide i prilagođena ishrana koja bi trebalo da prati intenzitet treninga. Uravnotežena ishrana koja uključuje proteine, vitamine, minerale, vlakna i puno tečnosti doprineće vašem bržem napretku.

Šta se dešava kada prestanete da vežbate?

Duži periodi fizičke neaktivnosti dovode do gubitka mišića, povećanja krvnog pritiska i smanjenja kondicije. Takođe se gubi izdržljivost pa je i oporavak nakon vežbanja duži. Kratke pauze u treniranju su bezbedne za vaše telo, preporučuju se i sportistima, ali ako ostanete neaktivni duže od 2 nedelje, to može umanjiti vaše rezultate.

Uz pravilno izvođenje vežbi, kao i vođenje treninga od strane stručnog lica, uz poštovanje svih propratnih pravila koja se tiču ishrane i stila života, rezultati su zagarantovani.

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI