Istraživali smo – Da li serumi za trepavice zaista pomažu njihov rast?

Tekst: Milena Veselinović

Ranije su duge i guste trepavice bile privilegija retkih srećnica, međutim danas su se stvari značajno promenile. Najbolji serumi sa savršenom formulom za rast su na korak od vas.

U moru modernih opcija, odlučili smo da istražimo formule i otkrijemo tajnu izbora stručnjaka, kao i sastojke koji zaista prave razliku.

Kako rade ove inovativne formulacije?

Preparati funkcionišu tako što podržavaju dlačice u fazi rasta, podstičući ih da budu duže i sa tamnijim pigmentom. Većina današnjih proizvoda bazira se na peptidima, kratkim lancima aminokiselina, koje su osnovne gradivne jedinice proteina. Ako se uzme u obzir da trepavice čini oko 80% keratina (proteina), lako je razumeti kako dodatak ovih aminokiselina može doprineti boljim rezultatima. Serumi takođe sadrže dodatke vitamina i nutrijenata koji hrane dlaku, ali i biotin koji metabolizuje protein, kao i pantenol.

Koliko su serumi efikasni?

Pozitivna iskustva korisnica su široko rasprostranjena. Mnogi prijavljuju vidljivo poboljšanje gustine nakon otprilike četiri nedelje svakodnevne upotrebe. Ranijih godina bili su predmet kontroverzi zbog sporednih efekata povezanih sa nekadašnjim formulacijama. Prvi serum ove namene je kreiran od sintetičkih sastojaka koji su oponašali hormone, a dovođeni su u vezu sa sporednim efektima kod nekih korisnika, uključujući pigmentaciju oko mesta primene i zatamnjivanje retine.

Većina novih proizvoda danas se opredeljuje za alternativne i bezbedne sastojke poput multinamenskih peptida i ekstrakta crvene deteline.

Koje onda sastojke potražiti u današnjim formulacijama?

Savršene trepavice su san mnogih, a sada postoji puno rešenja na tržištu koja su dostupna svima. Kako bismo razumeli tajne iza ovih sve popularnijih preparata, istražili smo ključne sastojke koji doprinose efikasnosti.

Ricinusovo ulje – pomaže u hidrataciji i ishrani dlake, poboljšavajući izgled. Takođe, doprinosi rastu zdravije i jače kose jer sadrži ricinoleinsku kiselinu – vrstu masne kiseline koja poboljšava cirkulaciju.

Prostaglandini – derivati ove supstance (poznati kao PGA), kao što je Bimatoprost, prisutni u Latisse-u, smatraju se efikasnim u povećanju rasta. Drugi analozi prostaglandina, poput latanoprost-a i travoprost-a, iako nisu tako detaljno proučavani, takođe su pokazali efikasnost, mada još uvek nisu odobreni od strane FDA. Upotreba ovih sastojaka zahteva oprez.

Keratin i peptidi – funkcionišu tako što jačaju folikul dlake.

Biotin – poboljšava gustinu i čini da izgledaju zdravije. Smatra se da jača postojeći keratin, dok istovremeno pomaže u nezi.

Hijaluronska kiselina – deluje kao humektans, zadržavajući vlagu i hraneći trepavice. Pomažući da se zadrži vlaga, hijaluronska kiselina čini da trepavice izgledaju zdravije.

Biljni ekstrakti – mogu imati ulogu u zaštiti od oksidativnog stresa putem antioksidanata i takođe mogu sadržati različite minerale koji pomažu u ishrani.

11:11 izbor lash seruma

Kada je reč o postizanju savršenih trepavica, serumi mogu biti tajna formula za dostizanje cilja. Iako ovo nije instant rešenje, strpljenje u redovnoj upotrebi ovih proizvoda može dovesti do impresivnih rezultata.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI