Dodatak ishrani koji pomaže mišićima da brže rastu, koži da izgleda mlađe, zglobovima da funkcionišu bolje, a telu da se oporavlja brže nakon treninga – jednom rečju, govorimo o kolagenu.
Zvuči kao nešto što je rezervisano za žene koje brinu o mladolikom izgledu, međutim, vreme je da kolagen postane saveznik i svakog modernog muškarca. Jer uprkos stereotipima, potrebe tela ne biraju pol. A ako mislite da je kolagen samo za bore, vreme je da redefinišete ovu priču, počev od prve kašičice ujutru.


Šta je zapravo kolagen?
Najzastupljeniji protein u telu, zadužen za elastičnost kože, čvrstinu kostiju, zdravlje zglobova, mišića, tetiva, koji funkcioniše po sistemu lepka koji drži sve na okupu. Međutim, sa godinama njegova proizvodnja opada, a koža postaje opuštenija, kosa tanja, nokti se više lome. Ako dodate tome i manjak sna, stres, neadekvatnu ishranu, onda ćete dobiti dodatne faktore koji će smanjiti njegovo prisustvo u organizmu.
Simptomi nedostatka kolagena kod muškaraca
Direktni simptomi povezani sa manjkom jesu opuštena i suva koža, gubitak mišićne mase, slabiji oporavak nakon treninga, sporije zarastanje rana. Kolagen nije samo estetski saveznik, već funkcionalni. Prema istraživanjima utvrđeno je da muškarci koji kombinuju unos kolagen peptida sa treningom otpora imaju značajno veći porast mišićne mase i snage, nego oni koji treniraju bez njega. U jednoj nemačkoj studiji, stariji muškarci su uzimali 15 g kolagena dnevno uz vežbanje, i imali su veći rast mišića, od onih koji nisu uzimali kolagen. Ako vam je stalo do izgleda – kolagen koži pomaže da održi elastičnost i ublaži bore, što znači da ne morate da birate između zdravlja i estetike.
Koji kolagen uzimati i može li se dobiti iz hrane?
Najefikasniji oblik je hidrolizovani kolagen, poznat i kao kolagen peptid. Ovaj oblik razbijen je na manje molekule, što olakšava apsorpciju u telu. Najčešće dolazi u obliku praha bez ukusa koji se lako može pomešati sa vodom, kafom ili smutijem. Za najbolje rezultate birajte i proizvode koji sadrže vitamin C, jer on pomaže u sintezi kolagena. Kombinacije sa cinkom, biotinom i vitaminom E dodatno poboljšavaju efekat. Bujon od kostiju, jela sa vezivnim tkivima poput teletine ili kolenice, kao i želatin, prirodno su bogati ovim proteinom. Takođe, namirnice koje obiluju vitaminom C (citrusi, paprika, jagode), jaja i beli luk mogu pomoći telu da proizvodi više kolagena. Ipak, prirodni izvori ne mogu nadomestiti sve količine koje su telu neophodne, naročito sa godinama – tada se uz savet stručnjaka, uvodi suplementacija.
Bilo da trenirate redovno, osećate prve znake starenja, ili jednostavno želite da brinete o svom telu, kolagen može biti ključni korak ka snažnijem, zdravijem i vitalnijem ’’sutra’’.