Gastronomska putovanja: Istražili smo koji su najbolje rangirani restorani na svetu

Tekst: Maja Bunčić

Vrhunsko gastronomsko iskustvo, ponudiće vam mnogo više od izvrsno pripremljenog glavnog jela – ono se podrazumeva.

Ipak, u svetu izvrsnog ugostiteljstva potrebno je više od jedinstvenog menija da biste uspeli, a pogotovo ne biste li sve rezervacije rasprodali mesecima unapred – po izuzetno visokim cenama! Zato se pitamo i pokušaćemo da odgovorimo: šta je to što čini da se restoran izdvoji iz mase i stekne reputaciju koja se prostire širom sveta?

Ispostavilo se da nije samo hrana u pitanju, mada je ona svakako ključni faktor. Radi se i o atmosferi, usluzi, kreativnosti i faktoru iznenađenja. Vrhunski restoran je onaj koji nudi nezaboravno iskustvo u ishrani – uključuje sva čula i ostavlja vas gladne još jedne posete. Onaj o kojem ne možete prestati da pričate i jedva čekate da ga ponovo posetite. U nastavku vam predstavljamo pet lokacija sa upravo ovakvim gastronomskim iskustvom. Svaki od ovih restorana poseduje najveću ocenu izvrsnosti: tri Mišelinove zvezdice.

Šta zapravo predstavlja određen broj mišelinovih zvezda?

1 Mišelin zvezdica
Označava „vrlo dobru kuhinju u svojoj kategoriji“, što znači da restoran pruža kvalitetnu hranu, prijatnu atmosferu i dobru uslugu.

2 Mišelin zvezdice
„Izvanredna kuhinja koja zaslužuje posetu“, govori o tome da restoran pruža vrhunsku hranu, izvrsnu uslugu i posebno iskustvo.

3 Mišelin zvezdice
Tu su da potvrde kvalitet „izuzetne kuhinju vredne putovanja“, ovo znači da je restoran jedan od najboljih na svetu, pruža vrhunsku hranu i nezaboravno iskustvo, a putovanje do restorana (makar bilo i na drugom kontinetnu) vredno je truda.

Osteria Francescana - Modena, Italija.

Ovaj restoran dobio je najviše priznanja i nagrada u industriji ugostiteljstva. Osteria Francescana poznata je po kreativnim jelima koja predstavljaju savršen spoj tradicionalne italijanske kuhinje i modernih tehnika pripreme hrane.

Zasluge za inovativan pristup italijanskoj kuhinji preuzima svakako njen šef i vlasnik restorana: Massimo Bottura, ujedno i jedan je od najpoznatijih kuvara na svetu.

Bottura koristi lokalne sastojke i tradicionalne recepte, ali ih pretvara u nešto potpuno novo i inovativno. Takođe, koncept restorana se stalno menja, što znači da je svaki obrok drugačiji i zasnovan na sezonskim namirnicama i trenutnom raspoloženju šefa kuhinje.

Restoran je smešten u staroj zgradi u centru grada, koja poseduje modernu i minimalističku unutrašnjost sa stolovima raspoređenim u različitim delovima restorana. Atmosfera je elegantna i mirna, stvorena kako bi gosti uživali u hrani i iskustvu koje pruža restoran.

Osteria Francescana je poznata i po svom impresivnom vinu, sa širokim izborom lokalnih i internacionalnih etiketa koji su pažljivo birani kako bi se uparili sa svakim jelom koje se nalazi na meniju.

Eleven Madison Park - Njujork, SAD

U pitanju je ugostiteljski objekat koji želi da vam pruži više od obroka. Nezaboravno putovanje koje dotiče sva čula i ostavlja trajni utisak – jedna su od ideja elegantnog restorana smeštenog u srcu Njujorka, koji ovaj grad upravo i slavi.

Eleven Madison Park u vlasništvu je čuvenog šefa kuhinje Daniela Humma, a on stvara obroke koji prikazuju njegovu kreativnost, strast i poštovanje prema prirodi. Meni se menja sezonski i sadrži lokalne sastojke.

Sva jela su inspirisana kulturom, istorijom i tradicijom Njujorka, a često uključuju iznenađujuće elemente koji oduševljavaju goste, ali u isto vreme pomeraju granice gastronomije. Neka od ovih unikatnih jela su: koren celera kuvan u svinjskoj bešici, pečena patka sa prelivom od meda i lavande, te čokoladni desert sa listićima zlata.

Dakle, jasno je da je u pitanju kako je u pitanju restoran za one sa istančanim nepcima. Ušuškan upredivno Art Deco zdanje u blizini Madison Squarea, te sa spektakularnim pogledom na Madison Park, ne čudi što je ponosni vlasnik tri Mišelin zvezdice već više od deceniju.

Geranium - Kopenhagen, Danska

Ovde gosti mogu uživati u višestruko nagrađivanom jelovniku koji uključuje deset jela, a svako je umetničko delo za sebe. Rasmus Kofoed pristupa kulirinarstvo kao radu na slikarskom platnu – svaki sastojak, boja, tekstura i aroma pažljivo su odabrani ne bi li se postigla savršena harmonija ukusa.

Jedna od najzanimljivijih stavki u Geraniumu je staklena kugla u kojoj se poslužuje obrok. Ova kugla ima jedinstvenu funkciju održavanja temperature i aromatičnih svojstava jela, te služi kao dodatna estetska dimenzija koja naglašava kreativnost i inovativnost samog lokala.

Restoran je poznat i po impresivnoj vinoteci, koja sadrži preko 3000 različitih etiketa vina iz čitavog sveta. Vinska karta se menja sezonski, kako bi se uskladila sa jelovnikom, a somelijeri koji ovde rade su među najboljima na svetu.

Uz nezaboravno gastronomsko iskustvo koje će zadovoljiti čak i najzahtjevnije gurmane i ljubitelje fine dinninig-a, tu je i lokacija koja nudi nezaboravan pogled na Kopenhagen.

Mirazur - Menton, Francuska

Smešten u francuskom gradiću Menton na Azurnoj obali, te proglašen drugim najboljim restoranom na svetu prema listi „The World’s 50 Best Restaurants“ u 2019. godini, nudi vam na prvi pogled ne baš ukusan i svakako neočekivan izbor: ovde između ostalog možete probati supu od morske trave ili tortice od crvenog luka.

Dakle, u pitanju je još jedan restoran sa inovativnim i kreativnim pristupom pripremi jela, a ponuda se bazira na sezonskim sastojcima, od kojih se mnogi od njih uzgajaju u vrtu restorana.

Mirazur, vodi šef Mauro Colagreco, a njegovi recepti poznati su po upotrebi lokalnih sastojaka i začina koje se koriste u mediteranskoj kuhinji, dok je čitav koncept i pristup zasnovan na ideji o održivosti i ekološkom pristupu spremanja namirnica, ali i uzgajanja sastojaka za iste.

Enterijer restorana inspirisan je prirodnim elementima poput stena i biljaka koje se mogu videti u okolini. Jedinstvena lokacija, koja pruža fascinantan pogled na more i okolne brežuljke, vrlo je lako mogla dopisati jednu od tri Mišelinove zvezdice.

Disfrutar - Barcelona, Španija

Osnovan od strane tri bivša šefa kuhinje slavnog restorana El Bulli – Oriola Castra, Matea Casañasa i Eduard Xatrucha, ovaj restoran ne nudi samo kulinarsku inovativnost, kao što je slučaj sa prethodno navednim imenima na listi, već i neočekivanu prezentaciju i degustaciju.

Jedna od najzanimljivijih stavki o Disfrutaru je njihov pristup dekonstrukciji i rekonstrukciji tradicionalnih španskih jela. Na primer, slavna tortilja poslužuje se u obliku kuglice sa tekućim središtem, a paelja u obliku pirea s plodovima mora i pirinčanim čipsom.

U poznatom restoranu omiljen je „olovka desert“ koji se poslužuje na maloj drvenoj klupici i izgleda poput olovke sa jestivim „mastilom“ i „papirom“. Praktično sva hrana sa menija servirana je u vidu malog umetničkog dela. Poseban detalj su kokteli, oni naravno pogađate – nisu samo ukusni, već i vrlo vizuelno atraktivni. Tako se na primer „Botanical“ poslužuje u staklenoj kugli sa biljkama i cvećem, a koktel „Espardenyes“ ima neobičnu prezentaciju u obliku dva male sandale sa morskim plodovima.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI