Iskorak Angeline Jolie u modnu industriju – Atelier Jolie

Tekst: Milena Veselinović

Usred East Village-a, u zdanju gde je nekada živeo i stvarao neo-ekspresionista i velikan art scene Jean-Michel Basquiat, Angelina Jolie otvara vrata svog novog modnog poduhvata – Atelier Jolie.

Ovaj prostor, smešten u građevini iz doba Građanskog rata, transformisan je u epicentar urbane mode, umetnosti i kreativnosti.

Brend koji će pružiti više od modne etikete

Pre nego što prevrnete očima i pomislite ’’O ne, još jedan celebrity brend’’, sačekajte, jer ovo ipak nije samo još jedna modna marka poznate ličnosti. Ovaj label biće fokusiran na prodaju odeće izrađene od vintage i deadstock materijala, i promovisaće održivu modu. Butik, smešten u istorijskoj zgradi na adresi 57 Great Jones Street u Njujorku, predstavlja spoj kreativnosti ali i dobrotvornog rada. Očuvanje arhitektonske autentičnosti i umetničkog duha prethodnih stanara bilo je u fokusu tokom renoviranja, koje se odigralo pod vođstvom Bonetti/Kozerski Architecture dizajnerskog studija.

Dizajn i ambijent: počast istoriji i umetnosti

Atelier Jolie zauzima prostor od oko 600 kvadratnih metara, raspoređenih na dva nivoa. Zgrada, prekrivena grafitima u čast Basquiatove zaostavštine, ističe se u okruženju Lower Manhattan, a u neposrednoj blizini nalazi se i Goop store koji je osmislila Gwyneth Paltrow. Unutrašnjost ateljea odlikuje se visokim plafonima, izloženim gredama i klupama od recikliranog drveta, dok je ambijent ispunjen svetlošću i toplinom. Na ovoj lokaciji je prethodno bio smešten japanski restoran Bohemian, a navodno je cena zakupnine za mesec dana oko 60 hiljada dolara. Kuću je inače tokom 1970. godine kupio Andy Warhol, da bi potom gornji sprat izdavao svom prijatelju Jean-Michel Basquiatu, koji je tu proveo svoje poslednje dane.

Novi pristup modi

Angelina Jolie zamislila je Atelier Jolie kao kolaborativni prostor koji slavi snagu krojenja i transformacije potrošača u stvaraoca. Saradnja sa lokalnim umetnicima, kafeom vođenim u partnerstvu s organizacijama za izbeglice i fokus na održivim materijalima čine ovaj atelje jedinstvenim. Ovde ćete moći da birate između raznovrsne palete proizvoda koji uključuju trench mantile, lepršave haljine, basic garderobu poput belih majica koje možete personalizovati, i sve to po izuzetno prihvatljivim cenama. Jolie, povukavši se iz javnog života kako bi se posvetila porodici i humanitarnom radu, usmerava svoju pažnju na izgradnju zajednice umetnika i zanatlija. ’’Upoznala sam mnogo kreativaca poslednjih godina. Volela bih da ih posmatram kako rastu. Ne želim da ja postanem modni dizajner, već da izgradim kuću i sigurno mesto za druge ljude na tom putu’’. Prva kolekcija Atelier Jolie urađena je u saradnji sa Chloé i nekadašnjom kreativnom direktorkom Gabrielom Hearst.

Atelier Jolie nije samo nova modna destinacija koju ćete želeti da posetite, ovo je toplo mesto gde se istorija, umetnost i moda harmonično sjedinjuju. Sa vizijom koja nadilazi tradicionalne granice modne industrije, Angelina uspeva da stvori prostor gde svaki element odaje poštovanje stvaranju, zanatstvu i održivosti, i izgradi simbol novog pokreta u svetu mode – pokreta koji vrednuje maštovitost, saradnje i društvenu odgovornost.

Foto: Atelier Jolie

POVEZANE VESTI