Ishranom do lepote – da li je nutrikozmetika najnoviji trend?

Tekst: Milena Veselinović

Vaša jutarnja beauty rutina ne mora da počne nanošenjem kreme ili šminkanjem, već jednim malim, ali moćnim ritualom koji će uneti promene – ispijanjem suplementa.

Zakoračite u eru nutrikozmetike, gde se lepota hrani, neguje i oblikuje iznutra, oslanjajući se na ujedinjene moći prirode i nauke.

Tajni sastojak lepote

Sve popularniji trend na društvenim mrežama, nutrikozmetika predstavlja revoluciju u svetu lepote, spajajući nutricionizam i kozmetiku u jedinstveni pristup nezi. Ovi suplementi sadrže različite doze vitamina, minerala, antioksidanasa i drugih hranljivih sastojaka koji ciljano deluju na poboljšanje zdravlja i izgleda kože.

Zašto je ovaj način naročito pogodan?

Vreme u kojem danas živimo, užurbano i dinamično kakvo jeste, često ume da zaseni unutrašnje blagostanje, no nutrikozmetika nudi drugačiju perspektivu. Klasični beauty proizvodi deluju spolja ali imaju limitiranu moć, dok nutrikozmetika radi na drugom nivou, dopremajući hranljive sastojke direktno u krvotok. Na taj način, moguće je delovati na dublje slojeve, što skincare koji poznajemo uglavnom nije u stanju. Međutim, nutrikozmetika nije magija – uravnotežena ishrana i stil života temelj su svega, od sjajne kose i blistave kože, do mladolikog izgleda, i generalnog zdravlja organizma.

Direktne koristi koje ćete primetiti konzumacijom

  • Jačanje kose i noktiju: Među suplementima koji su zauzeli centralno mesto, poslednjih godina naročito se ističe kolagen. Ovaj protein je ključan za održavanje čvrstoće, elastičnosti i sveukupnog zdravlja kože, kose i noktiju.
  • Hidratacija sa dugotrajnim efektima.
  • Borba protiv starenja: Antioksidansi poput vitamina C i E dokazano pomažu protiv pojave prvih znakova starenja, eliminacije slobodnih radikala u ćelijama, kao i oštećenja od sunca.
  • Jačanje epidermisa: Nutrijenti poput vitamina B, cinka, Omega-3 masnih kiselina osnažuju kožnu barijeru i štite je od spoljašnjih uticaja.
  • Sjaj i vitalnost: Određeni pažljivo kombinovani suplementi revitalizuju, pružajući mladalačku blistavost i prirodan sjaj.
  • Eliminacija akni: Probiotici su dobri za problematičan ten sklon aknama i upalama, oni regulišu brojne faktore i podstiču zdravlje epitela što za rezultat ima eliminaciju bubuljica.

Šta uzeti u obzir prilikom odabira?

Kako biste umeli da odaberete, najpre se upoznajte sa individualnim stanjem i potrebama, i zapitajte se koji su to rezultati koje želite da postignete. Da li je cilj hidratacija, smanjenje vidljivosti bora, jača kosa i nokti ili jednostavno dodatni sjaj? Takođe, izuzetno je važan korak da porazgovarate sa stručnjakom ili dermatologom pre nego što počnete sa korišćenjem suplemenata.

Prilikom izbora suplemenata na bazi kolagena, ključno je obratiti pažnju na njihov izvor i formu. Hidrolizovani kolagen je posebno popularan, jer se lako apsorbuje u telu. Takođe, postoji razlika između biljnog i životinjskog kolagena, pa je bitno izabrati onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i dijetetskim navikama.

11:11 izbor beauty suplemenata:

Nutrikozmetika nas podseća da lepota nije samo ono što vidimo u ogledalu – ona je odraz i našeg unutrašnjeg zdravlja. Suplementi za lepšu kožu su ipak više od trenda – oni su promena paradigme u načinu na koji pristupamo brizi o sebi. Poštovanje rutine i disciplina u negovanju sebe su ključ za dobre rezultate. Prava lepota dolazi iznutra, a sa nutrikozmetikom bliži smo tom idealu.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI