Irvin Jalom – psihoterapuet čiji su romani osvojili armije čitalaca

Tekst: eleven eleven

Poznajemo ga kao vrsnog psihijatra, terapeuta, pisca i filozofa, humanistu i jednog od vodećih ličnosti koji su detaljno razvijali model egzistencijalne terapije.

On je visoko cenjeni psihijatar sa Stanforda, uticajni teoretičar i autor brojnih analiza iz domena psihologije. Njegova književna dela inspirisala su milione čitalaca širom sveta, uspešno donoseći različita otkrovenja o ljudskoj prirodi, patnji, duhovnosti i ljubavi.

Jedno od najvećih imena današnjice, američki psihijatar, Irvin Jalom, u samoj srži dela o egzistencijalnoj psihologiji pokreće diskusiju o potencijalnim problemima koja se tiču četiri stanja ljudskog bića: slobodne volje, samoće, besmisla i smrti. Kao psihijatar je posvećeno vodeći svoju praksu stekao bogato iskustvo koje je paralelno sa svojim radom pretočio u mnoge romane. Oni su idealan put da stečeno znanje prenese na širi krug ljudi koje intrigira ljudska priroda i ideje o smislu postojanja.

Upitan jednom prilikom šta za njega podrazumeva živeti pun život, odgovorio je:

’’Kada sam se posvetio istraživanju ovog pitanja, došao sam do pojma kajanja jer je veliki broj mojih pacijenata upravo to pokazivao. U tim trenucima savetovao sam da se razmisli šta je to zbog čega se kaju, šta ih je razočaralo i na koji način bi to promenili. Što se čovek više kaje zbog načina na koji je živeo, verovatno je da će i strah od smrti biti veći. Iz ličnog iskustva mogu da kažem da je ova veza prilično snažna’’.

Mnogo je romana dotaklo naše biće na više nivoa, a neki od bestselera su Kad je Niče plakao, Lečenje Šopenhauerom, Problem Spinoza i Gledanje u sunce koji se bavi strahom od smrti.

Kad je Niče plakao: roman nas vodi u život širi od pojma same filozofije. Kroz likove kao što su Fridrih Niče, Lu Salome i Jozef Brojer, Jalom nas približava dubinama njihovih unutrašnjih sukoba, istovremeno se baveći temama poput pravog prijateljstva, moralnosti, patnji, smisla života. Ova knjiga osim što je dobar prikaz psihoanalize, ona je i putovanje koje nas podstiče da se suočimo s najdubljim emocijama.

Lečenje Šopenhauerom: ističe moć i uticaj filozofije u procesu terapije i predstavlja jedno od najznačajnijih književnih dela u domenu savremene psihologije. Roman prikazuje život psihoterapeuta Džulijusa koji otkriva da mu je zbog bolesti ostala još godina života, koju on pokušava da proživi na najsadržajniji način zajedno sa svojim pacijentima u okviru grupne terapije. Roman obrađuje značaj grupne terapije i saznanja o smrti koji oblikuju dalji tok života. Kroz odlomke koji proživljavaju Šopenhauerovo učenje, Jalom nas vodi na dubok i ličan put samospoznaje.
Problem Spinoza: roman je koji se bavi životom i filozofijom jednog od najistaknutijih mislilaca u 17. veku – Baruha de Spinoze. Ova knjiga nam približava priču o Spinozinom progonstvu, njegovom filozofskom nasleđu ali i hrabrosti da se suprotstavi konvencijama svoga vremena. Kroz pripovedanje o životu i idejama Spinoze, Jalom nas podseća na važnost hrabrosti, istine i slobode mišljenja.
Najveće nasleđe koje Jalom prenosi na nas je činjenica da je svakim svojim romanom na autentičan način uspešno produbio našu sposobnost introspekcije i pokrenuo mnoga pitanja koja su deo svesti ali i podsvesnog. On je umetnik u povezivanju filozofije, psihologije i duhovnosti kroz koju nas podstiče da preispitujemo sopstvene živote i radoznalo zavirimo u kompleksnu unutrašnjost sopstvenog uma.

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI