iPhone 15 Pro – Phone or Phony

Tekst: Ivona Lekan

Moćna kamera, impresivne performanse, bočne strane od titanijuma, novo dugme za akciju i USB-C konektor, čine novi iPhone 15 Pro primamljivim – međutim, kontraverze koje ga prate teraju nas da se zapitamo – da li je kupovina ovog telefona zaista dobar potez?

Kada je tek izašla, nova iPhone 15 serija oduševila je novim performansama, pouzdano dobrom primarnom kamerom, svestranim sistemom za obradu fotografija, ProRes snimanjem, kao i znatno laganijom konstrukcijom. Možda najveća promena i iznenađenje predstavlja prelazak sa Lightning na USB-C konektore što umnogome olakšava punjenje.

Ipak, vrlo brzo su se pojavile glasine o tome kako se ekran na novom iPhone 15 Pro lako savija i zabrinjavajuće brzo pregreva. Zbog toga smo odlučili da istražimo da li su glasine tačne i da li je kupovina novog iPhone 15 Pro dobra ideja.

Glasine ili istina?

Iako se u recenzijama kredibilnih profila problem pregrevanja uopšte ne pojavljuje kao relevantan, veliki broj korisnika prijavljivao je upravo ovo neprijatno iskustvo, otvarajući pitanje koje je ubrzo postalo goruće. Apple je povodom toga saopštio da postoje četiri uzroka zbog kojih se iPhone čini toplijim nego inače, od kojih nijedan nije posebno vezan za Pro modele, njihov dizajn od titanijuma ili posebno za iPhone 15 seriju.

 

Kada koristite adapter za napajanje jači od 20 vati, telefon može biti topao na dodir. Ovo važi ako koristite Lightning kabl na seriji iPhone 14 ili USB-C kabl na seriji iPhone 15. Takođe, korišćenje određenih aplikacija kao što su Instagram i Uber, kao i greške u iOS-u 17 dovele su do pregrevanja starih i novih iPhone-a. Apple je sarađivao sa programerima aplikacija da bi rešio problem i objavio je ažuriranje za iOS 17.0.3.

Dizajn i performanse iPhone 15 Pro

Lagan je i lak za rukovanje, novi model menja strane od nerđajućeg čelika za titanijum, štedeći 19 g i značajno menjajući osećaj. OLED ekran od 6,1 inča dostiže veoma svetao maksimum za ugodno korišćenje na jakom suncu. Face ID sistem unutar dinamičnog ostrva na vrhu ekrana ostaje jedna od najjačih Apple karakteristika, a novo dugme za akciju zamenjuje prekidač za isključivanje zvuka sa prethodnih iPhone uređaja.

Telefon se potpuno puni za nešto više od 100 minuta, dostižući 50% za 27 minuta i 85% za sat vremena koristeći USB-C punjač što je još jedna značajna nadogradnja. Oni sa dodatnom opremom će možda morati da kupe adaptere, ali ovaj prekidač znači da više ne morate da kupujete poseban Apple kabl. Novi A17 Pro čip je brz i podržava naprednu grafiku praćenja zraka sličnu konzolama, a trajanje baterije je veoma dobro za ovu veličinu telefona i traje oko 38 sati između punjenja sa ekranom koji se aktivno koristi pet sati.

Kamera i maske

Glavna kamera snima fotografije od 24 MP na tri različite daljine (24, 28 ili 35 mm), snima fotografije od 48 MP u ProRav ili HEIF formatima što će zadovoljiti ljubitelje fotografije, ali glavna karakteristika nove kamere je sada podrazumevani portret režim. iPhone 15 Pro dostupan je u Black Titanium, White Titanium, Blue Titanium i Natural Titanium varijantama.

 

Apple je najavio da više neće nastaviti da proizvodi sopstvenu liniju kožnih futrola i dodataka kako bi se smanjio njihov uticaj na životnu sredinu. Kao zamenu, Apple je lansirao novu liniju futrola FineWoven koje nisu napravljene od životinjskih proizvoda. Ukoliko ipak želite da vaš telefon počastite sofisticiranijom i elegantnijom maskom,  Marnelo ima odličan izbor.

Da li onda kupiti ili ne?

Kao i uvek, postoje argumenti za i protiv. Prednosti su to što je ovaj model laganiji, ima veoma dobre kamere, fantastičan ekran, odličnu veličinu, USB-C konektor, novo dugme za akciju, dobar vek trajanja baterije, vrhunske performanse, dugu softverska podršku, Face ID.

Mane, ako izuzmemo pregrevanje koje pretpostavljamo da je Apple rešio, bila bi odnos cene i kvaliteta, samo 3k, a ne 5k optički zum, kao i činjenicu za cenu koju kreće od 1199 eura na tržištu možemo naći drugi telefon sa boljim performansama i kamerom.

Na kraju odluka je samo na vama, a mi se nadamo da smo vam bar malo pomogli u donošenju iste.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI