Impulsi zdravlja – infrared saune su zaludele svetski jetset svojim benefitima po zdravlje

Tekst: Jovana Ristić

Zvezde Cindy Crawford, Gwyneth Paltrow, Meghan Markle i Lady Gaga okupe se na jednom posebnom mestu da odmore i regenerišu se – infrared saunama.

Ok, ne rade to u isto vreme, možda se čak međusobno i ne poznaju, ali sve rastuća popularnost ovih inovativnih sauna leži upravo u silnim preporukama koje smo mogli videti, a koje su došle od A-list celebrity ličnosti. O čemu se radi?

Trend koji je zaludeo svetski jet set  – šta su infrared saune

Ovaj moderni pristup sauni koristi nevidljive talase infracrvene svetlosti koji prodiru duboko u telo, zagrevajući ga iznutra i pomažu zdravlje. Ali šta je u tome posebno? Ona deluje po principu infracrvene svetlosti koja prodire u telo i efikasno podiže unutrašnju temperaturu, što dovodi do intenzivnog znojenja na nižim temperaturama nego što je to moguće u tradicionalnim saunama. Ovo omogućava duže sesije i pruža prijatnije iskustvo po korisnika. Studije pokazuju da redovni odlasci mogu imati pozitivan uticaj na kardiovaskularno zdravlje, slično efektima umerene fizičke aktivnosti, proširujući krvne sudove, poboljšavajući cirkulaciju, ujedno snižavajući krvni pritisak.

Za sve ljubitelje svetlosnih terapija – benefiti

Jedan od najpoznatijih prednosti infrared saune je njena sposobnost da poboljša kvalitet kože. Infracrvena svetlost dokazano podstiče proizvodnju kolagena i elastina, što doprinosi čvrstoći kože i smanjenju vidljivih bora. Osim toga, ova sauna može biti od velike pomoći onima koji pate od reumatskih bolesti, budući da kombinacija anti-inflamatornog i mišićno-relaksirajućeg efekta može značajno ublažiti simptome koje osobe sa ovim problemima mogu iskusiti. Ne treba zanemariti ni psihološke prednosti koje tretmani crvenom svetlošću donose. Visoka temperatura podstiče telo na oslobađanje endorfina, hormona sreće, što dovodi do opšteg osećaja zadovoljstva i smanjenja stresa. Takođe, poboljšana cirkulacija i detoksikacija organizma putem znojenja doprinose boljem snu, a to je ključno za mentalnu ravnotežu i efikasan oporavak od svakodnevnih izazova.

Praktični saveti za korišćenje

Ako ste spremni da isprobate, važno je da se pripremite: skinite šminku, ponesite flašu vode sa sobom i nekoliko peškira, verujte – biće vam potrebni. Tokom sesije, idealno bi bilo da se posvetite meditaciji ili nekim laganim vežbama istezanja kako biste izvukli maksimum iz tretmana. Počnite sa 20 min, a potom postepeno povećajte do 45 min boravka. Preporučuje se odlazak do 2 puta nedeljno. Izbegavajte unošenje elektronskih uređaja zbog visoke temperature koja može oštetiti tehnologiju. Zašto uostalom ne ugasiti sve notifikacije i dati sebi vremena za jedan pravi, infrared relaks momenat?

Zbog izuzetno važnih koristi koje možete iskusiti odlaskom, od fizičkih do mentalnih, infrared saune jesu jednostavan način da unapredite svoje zdravlje i blagostanje. Bilo da tražite način da ulepšate svoju kožu, olakšate hronične bolove ili jednostavno želite trenutak mira i opuštanja, ovo može biti odličan izbor.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI