Imena za koja smo čuli na Nedelji mode u Njujorku – nova era dizajnera u usponu

Tekst: Milena Veselinović

Na nedavno završenoj Nedelji mode u Njujorku, scena je zasijala novim sjajem, predstavljajući talentovane dizajnere za koje možemo slobodno da kažemo da obećavaju da će oblikovati budućnost mode.

Pregršt je predstavljenih kolekcija, a za vas izdvajamo pet imena zvezda u usponu koja su se istakla svojim jedinstvenim pristupom i vizijom koja osvaja na prvi pogled.

Aknvas – Inspirativno platno Christiana Juula Nielsena

Christian Juul Nielsen, danski dizajner i osnivač brenda Aknvas, nije nepoznato ime u modnom svetu. U karijeri je radio za velikane poput Diora pod Johnom Gallianom i Rafa Simonsa, da bi potom bogato iskustvo pretočio u nešto sasvim lično 2019. godine. Kroz Aknvas, predstavlja kolekciju jesen/zima 2024 koja kombinuje razigrane detalje inspirisane umetnošću Richarda Artschwagera sa sofisticiranim drapiranim haljinama koje odaju počast veličanstvenoj rimskoj arhitekturi i umetnosti Johna Currina.

Bishme Cromartie – Glamur novog doba

Kao pobednik 20. sezone Project Runway: All Stars, Bishme Cromartie nastavlja da impresionira sa svojim avangardnim pristupom koji je vešto spojio sa elementima ulične mode. Njegova najnovija kolekcija jesen/zima 2024 odiše snagom i seksipilom, balansirajući između masculine i feminine principa. Sledeći svoju prepoznatljivu estetiku, uspeo je da implementira nove elemente predstavljajući dramatične haljine od tila u kontrastu sa odvažnim crnim, belim i crvenim komadima.

Melke – Vesela revolucija u modi

Emma Gage, osnivačica brenda Melke, donosi pravo osveženje na modnu scenu sa svojim održivim i rodno fluidnim dizajnima. Inspiracija koju je pronašla u seriji Wallace i Gromit prožima njenu kolekciju jesen/zima 2024, „The Heist“. U promo kampanji modeli plešu na krevetima i prave sendviče sa sirom, uvodeći nas u svet bezbrižne radosti i čuda. Kolekcija je ispunjena paternima i pletivom, toplim džemperima, rolkama, mašnama i bojama.

Zankov – Topli zagrljaji

Dizajner Henry Zankov, kroz svoju istoimenu liniju, reinterpretira pletenine dodajući im dozu igre i inovacije. Njegova kolekcija „Hold Me Closer“ za jesen/zima 2024 istražuje senzualnost kroz luksuzne teksture i hrabre boje, nudeći komade koji pozivaju na dodir i zagrljaj, oslikavajući time Zankovovu intimnu vezu sa dinamičnim duhom Njujorka. U okviru kolekcije naći ćete pletene džempere duge do poda, oversize šalove, tople vunene pantalone, ali i krojene kapute i tkanine u raznim bojama počev od zelene, nebo plave, žute pa sve do ruby crvenih tonova.

Jane Wade – Izazov tradicije

Svojom poslednjom kolekcijom „Out of the Office“ za jesen/zima 2024, Jane Wade postavlja pitanje o budućnosti workwear mode nakon pandemije. Kroz inovativno preispitivanje tradicionalnih komada, Wade nudi interesantnu viziju mode koja je istovremeno subverzivna i napredna, spajajući utilitarnost sa modnim izražajem. Cargo pantalone plitkog struka, metalni crop top, sako inspirisan korsetom, samo su neki od komada iz ’’Out of the Office’’ linije prezentovane na Njujorškoj nedelji mode.

Nedelja mode u Njujorku ponovo je dokazala da je plodno tlo ne samo prestižnih imena već i neobičnih talenata spremnih da promene pravila igre. Ovi dizajneri, sa svojim jedinstvenim pristupom i neiscrpnom kreativnošću, ne samo da privlače pažnju već i obećavaju da će biti značajni akteri na sceni globalne mode.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI