Istraživali smo i zaključili: Ideja o dopaminskom postu i ne zvuči tako loše

Tekst: Milena Veselinović

Koliko ste okupirani razmišljanjem o kupovini novih cipela, o tome šta ćete sledeće poručiti od hrane ili gde ćete na odmor ove godine?

Internet industrija i dostupnost svega na samo jedan klik preplavili su nas informacijama i osećajem pristupačnosti svega što poželimo. Nikad nije bilo lakše doći do stvari koje su nam potrebne, organizovati putovanje, ispuniti želje i izazvati nalet zadovoljstva jer smo postigli planirano. Mnogo je stimulansa i mnogo dopaminskih doza kojima smo izloženi svakodnevno.

Šta znamo o dopaminu?

On je neurotransmiter koji se proizvodi u našem telu, pomaže slanje signala u mozgu i utiče na raspoloženje, koncentraciju i pažnju. Od velikog je značaja za mentalno i fizičko zdravlje. Stvara osećaj zadovoljstva i deo je sistema nagrađivanja. Naš mozak funkcioniše tako da insistira na ponašanjima koja oslobađaju dopamin. Kada radimo bilo šta što nam prija, poput gledanja serije, skrolanja na Instagramu, izlaska na sladoled, shopping-a, mozak oslobađa visoku količinu dopamina a mi se osećamo srećno i ispunjeno.

Šta se krije iza koncepta?

Prvi put se ideja o pojavila još 2016.godine, ali ju je nedavno oživeo profesor psihilogije sa univerziteta u San Francisku, Cameron Sepah. Imao je za cilj da pomogne svojim klijentima u postizanju bolje pažnje, kreativnosti, regulaciji emocija, razvijanju zdravog odnosa prema tehnologiji kao i zdravih navika u ishrani. On je pošao od pretpostavke da je svet u kojem živimo preopterećen različitim impulsima koji kod nas izazivaju osećaj zavisnosti od osećanja zadovoljstva. Otud predlog da se malo udaljimo od telefona, računara i tehnike koja nas opterećuje notifikacijama.

Era društvenih mreža donela je novi trend zavisnosti od pažnje. Svaki novi pratilac ili lajk na fotografiji, internet kupovina, uvodi nas u stanje lepog raspoloženja i zadovoljstva jer se luči dopamin. Lako nam je dostupan i svi smo mu podložni.

Ali nameće se pitanje, u kom momentu smo postali zavisni od dopamina?

Kako realizovati dopaminski post?

Dopaminski post ima za cilj da omogući mozgu da se odupre spoljašnjem svetu modernih tehnologija koji je previše stimulativan kao i društvenom pritisku koji ometa kreativnost. Nije moguće u potpunosti sprečiti lučenje dopamina jer se male doze proizvode svakodnevno tokom svih onih situacija u kojima uradimo nešto što naše telo ili mozak prepoznaju kao prijatno.

I to je sasvim u redu.

Ključ leži u izbegavanju preterane stimulacije lučenja dopamina koja se krije recimo u korišćenju društvenih mreža kao i interneta generalno. Predlaže se isključivanje uznemirujućih notifikacija i odmaranje od telefona. Ceo ovaj sistem iako je kreiran da nam omogući dostupnost informacija i lakoću povezivanja, u nekom momentu se pretvori u opterećujuću kolotečinu od koje postanemo zavisni, iako naizgled nesvesni te činjenice. Usled toga dolazi do gubitka koncentracije, osećanja uznemirenosti, nedovoljno sna, manjka produktivnosti i izostanka inspiracije.

Kako bismo povratili fokus, neophodno je ukloniti sve distrakcije iz okruženja jer se jedino tako može uspostaviti balans i pronaći prava mera u korišćenju modernih tehnologija.

Zadovoljstvo koje postignemo je rezultat ostvarenja naših želja i omogućava nam da pronađemo motivaciju i usmerimo se ka ciljevima koji idu u našu korist. U nekom momentu je sasvim u redu izabrati offline mode. Zašto da ne uradimo nešto dobro za nas već danas!

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI