Holy grails hidratacije – sve što bi trebalo da znate o glavnoj prevenciji starenja

Tekst: Milena Veselinović

Neizostavni deo beauty rutine i ključni faktor u očuvanju zdravlja i mladolikosti – hidratacija.

Održavanje epidermisa hidriranim nije samo pitanje estetike, već i zdravlja. Voda je izvor života, a za našu kožu to znači osnova vitalnosti i blistavog izgleda. Nedovoljna količina u organizmu ostavlja vidljive tragove poput suvoće, iritacija, finih linija i akni. Ne samo da hidrira ćelije nakon što se apsorbuje u krvotok, ona ispira sistem na ćelijskom nivou, čime se vrši hidratacija iznutra, daje se ćelijama punoća, a pore i bore su manje primetne. Takođe, strukture kolagena funkcionišu bolje kada su hidrirane, zato kažemo da je ovo jedna od osnovnih prevencija starenja.

Uzroci i kako prepoznati problem

Stručnjaci za estetsku medicinu objašnjavaju ukratko da je dehidrirana ona koža kojoj nedostaje vode, ili koja ima smanjenu sposobnost zadržavanja iste, i da je treba razlikovati od suve kojoj nedostaju lipidi.  Dehidriranost može biti posledica različitih faktora – loše ishrane, preteranog korišćenja aktivnih sastojaka koji isušuju, izlaganje neugodnim spoljašnjim uslovima, pogrešna rutina. Prepoznavanje problema je prvi korak ka njegovom pravilnom tretiranju. Dendy Engelman, dermatolog, navodi da suvoću, hrapavost i gubitak sjaja tumačimo kao osnovne znake dehidratacije. „Dobro hidrirana koža je glatka, elastična, puna i sjajna, bez suvih mrlja, ljuspi ili zatezanja. Put do nje započinje iznutra“, dodaje Engelman. Uvođenje zdravih masnih kiselina, vitamina A, C i D u ishranu je ključno za očuvanje zdrave barijere koja zadržava vlažnost. Engelman savetuje izbegavanje dehidrirajuće hrane kao što su šećeri i prerađevine sa puno aditiva, kafa, gazirana pića i alkohol.

Voda je važna, ali nije jedini odgovor

Iako je značajno piti dovoljno vode za opšte zdravlje, dermatolog Engelman naglašava da postoji još nekoliko efikasnih načina hidratacije. Izbegavanje agresivnih sastojaka: Prekomerna upotreba agresivnih supstanci, kao što su AHA i BHA kiseline, retinol, jaki pilinzi, mogu izazvati suvoću i prekomerno perutanje. Preporučuje se korišćenje sastojaka koji jačaju barijeru, poput ceramida i niacinamida. Hijaluronska kiselina je važna, ali ne presudna: Iako je često hvaljena zbog svojih hidratantnih sposobnosti, postoje i drugi sastojci koji su korisni, poput glicerina, pantenola i aloe vere. Serumi su ključni za dostavljanje hidratantnih sastojaka ćelijama, dok kreme deluju kao zaštitni omotač koji zadržava sastojke i sprečava isušivanje. Izbegavanje štetnih navika: Nedovoljno sna, konzumacija alkohola, cigarete i neadekvatna ishrana, utiču negativno na izgled naše kože. Svakodnevno radite na izgradnji zdravih navika i rutine koja će vas dovesti do cilja – mladolikosti i zdravog, jedrog izgleda.

Može li se hidratacija podstaknuti uz pomoć kozmetičkih proizvoda?

Da! Bez obzira na to koliko ste posvećeni svojoj rutini nege, suočavanje sa suvoćom može pogoditi svakog od nas. Suva koža često izgleda umorno i bez sjaja, a sitne linije postaju izraženije pa izgledamo starije. U neugodnim uslovima, kao što su na primer boravak u zagrejanim prostorijama, ili let avionom, uvek nanesite humektans sa okluzivnim slojem (kao što je ulje ili krema veće gustine) kako biste zaključali vlagu.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI