Harmonija prostora i energije – dizajnerski svet Kelly Wearstler

Tekst: Milena Veselinović

Ako se osvrnemo na nadasve maštoviti svet dizajna, rekli bismo da su retki oni koji uspevaju da ostave neizbrisiv trag svojim jedinstvenim stilom.

Kelly Wearstler je jedna od njih. Ova dizajnerska ikona, poznata po svojim inventivnim i raskošnim prostorima, uređenju rezidencija i hotela, neprestano pomera granice u oblikovanju provokativnih enterijera.

Maestra moderne i Playboy model

Ubrzo nakon što je diplomirala, iz Južne Karoline seli se u Los Anđeles, gde je živela narednih 30 godina. Radila je kao konobarica i model za Playboy dok je istovremeno projektovala kuće, hotele i predmete za njihovo uređenje, poput mermernih sofa, masivnih vitrina i lampi. Radovi Kelly Wearstler oslikavaju duboku istraživačku igru materijala, boja i oblika. Njen intuitivan pristup kombinovanju savremenih, vintage, arhitektonskih i organskih senzibiliteta postavio je nove standarde u projektovanju. Sa preko dva miliona pratilaca na društvenim mrežama i svojim linijama nameštaja, osvetljenja i dekora, Wearstlerova je nesporno jedan od najuticajnijih glasova u svetu dizajna danas.

Bila je u rijaliti šou programu ’’Top Design’’ sredinom 2000-ih, a ima i svoj MasterClass. Prošle godine se pojavila na naslovnici Harper’s Bazaar magazina u Holandiji i Architectural Digest u Kini. Njena nova knjiga, „Synchronicity„, predstavlja sedam najnovijih i najupečatljivijih projekata, uključujući privatne domove i hotele, uglavnom u Los Anđelesu. Kelly je projektovala kuće mnogih poznatih ličnosti, Cameron Diaz i Gwen Stefani su neke od njih, kao i lanac hotela Viceroy tokom 2000. godine. Svaki prostor i svaki komad nameštaja u ovim projektima odražavaju jedinstvenu viziju i dodir odlučnosti, od elegantnog i monohromatskog doma u Venice Beach, do bogato teksturirane plaže u Malibuu. ’’Synchronicity“, kao vizuelna poslastica, ne samo da predstavlja projekte, već i inspiriše čitaoce da sa otvorenim umom pristupe svojim domovima, hrabro eksperimentišu i nikada ne izgube iz vida svoj autentični izraz.

’’Good design means every detail is considered… even practical elements reflect our design ethos. Our goal is that everything is both functional and visually impactful.’’

Eklektika ali sa elegantnim zaokretom

Od rezidencija koje je uređivala, istakli bismo Tribeca Loft, impresivni stan od skoro 400 kvadratnih metara, ekstravagantno uređen sa italijanskim nameštajem iz 1980-ih, Russell Hill kuću u Torontu koja se oslanja na low-key glamur, ali i brojna partnerstva među kojima i ona sa Dior, Louis Vuitton, Breitling, Maison Margiela, The Rug Company. Kelly-in pristup karakteriše hrabro korišćenje materijala, neobičnih oblika i neočekivanih kombinacija. Ona favorizuje tople, atraktivne boje i bogate teksture poput svile, baršuna ili buklea. Njen rad na hotelu Santa Monica Proper u Los Anđelesu demonstrira kako različiti materijali, kada se pravilno kombinuju, mogu stvoriti harmoniju i luksuz. Ona ne samo da pravi prostor za umetnička dela klijenata, već istovremeno osmišljava funkcionalne i vizuelno impresivne ambijente.

Inovatorka koja neumorno radi na redefinisanju granica dizajna, čiji je rad simfonija materijala, oblika i boja, autentične estetike koja objedinjuje luksuz, udobnost i funkcionalnost, Kelly nas uču kako da potražimo inspiraciju u nesvakidašnjem. Ona je neiscrpni izvor kreativnosti čija nas vizija podseća da obogatimo svakodnevicu i obično pretvorimo u izuzetno.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI