Go intermittent or go home – najnoviji fasting trend

Tekst: Milena Veselinović

U današnjem užurbanom svetu, mnogi tragaju za načinom koji će unaprediti zdravlje i omogućiti da se dostigne željeni izgled, ali to često izgleda kao misterija koju je teško razrešiti.

Šta ako vam kažemo da postoji jednostavan pristup koji je postao tajni adut mnogih zdravih i vitkih ljudi širom sveta? Upoznajte se sa intermitentnim postom.

Ova popularna strategija mršavljenja pojavila se još 1940-ih godina. Podrazumeva izmenu perioda ishrane, odnosno uzdržavanje od hrane u određenom vremenskom intervalu. Mnogi su uspešno primenili ovu tehniku kako bi izgubili kilograme i poboljšali svoje opšte zdravlje, ali uvek postoji i ona druga strana priče.

Kratki vodič kroz IF režim ishrane - primenite post pravilno

Intermitentni post, ili IF, nije obična dijeta. To je način ishrane koji se više fokusira na vreme kada jedete, umesto na ono čime se hranite. Time se u organizmu pokreće mehanizam gladovanja, ali ovaj režim ishrane ne možemo izjednačiti sa autofagijom koja je biološki proces. Autofagija ipak jeste jedna od propratnih faza IF načina ishrane.

IF može zvučati strogo, ali ne mora to nužno da bude. Da biste iskoristili prednosti IF-a, važno je znati kako ga primeniti. Postoji nekoliko pristupa:

  • 16:8 koji podrazumeva 16 sati posta, 8 sati ishrane;
  • 5:2 gde se 5 dana normalo hranite, a 2 dana imate restrikcije kalorija na 500-600 kalorija dnevno;
  • Eat-stop-eat koji uključuje 24h post jednom do dva puta nedeljno.

Zašto je autofagija korisna

Ovaj biološki proces omogućava maksimalno iskorišćavanje unetih kalorija, recikliranje zaostalih proteina, stimulaciju proizvodnje zdravih ćelija, uklanjanje toksina iz organizma. Intermitentni post osim što vam pomaže da izgubite suvišne kilograme, ima mnoge druge zdravstvene prednosti. On može poboljšati nivo šećera u krvi, smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati funkciju mozga.

Sa druge strane poštovanje IF režima nije baš jednostavno, jer se ne možete uvek fokusirati na kvalitet obroka, food cravings mogu biti izuzetno jaki, rizikuje se pojava deficita hranljivih materija u organizmu, gubitka energije i pada koncentracije.

Izbegnite uobičajene greške

Bez obzira da li ste iskusni u intermitentnom postu ili tek počinjete, razumevanje potencijalnih prepreka i kako ih savladati može biti ključno za postizanje vaših ciljeva. Tokom intermitentnog posta, javljaju se greške jer je proces privikavanja organizma individualan i potrebno je dati vremena da se rezultati prikažu. Neke od najčešćih grešaka jesu:

  • Prejedanje ili gladovanje u periodima ishrane;
  • Nedovoljan unos vode u organizam i pojava dehidratacije;
  • Izloženost stresu i nedovoljno sati sna;
  • Prebrzo odustajanje od režima;
  • Ne unosi se dovoljno hranljivih materija u organizam tokom perioda ishrane;
  • Preskakanje obroka i nedisciplina.

Da bi režim zaista imao efekta, potrebno je da se posvetite uravnoteženoj ishrani i fokusirate na zdravije varijante obroka. Spavanje pomaže da se oslobodimo nagomilanog stresa tokom dana i da se hormoni drže u balansu. Telu je potrebno od 3 do 5 dana da prihvati izmenu navika i prilagodi se novoj rutini.

Intermitentni post može biti i više od trenda – to je način života koji može uneti pozitivne promene u vaše telo i zdravlje. Kroz promenu načina ishrane i pravilnu rutinu, možete otvoriti vrata ka vitalnosti i energiji.

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI