Rešili smo da se ove jeseni prepustimo potrazi za novim restoranima gde hrana nije samo obrok, već je i iskustvo.
Otkrivamo vam pravu mapu uživanja, koja se smestila tik uz Beograd. Na nekoliko kilometara od gradske vreve glavnog grada, skrivene su destinacije koje spajaju prirodu, vrhunska vina i tanjire koji više liče na slikarska platna nego na servirane zalogaje. Tradicija, modni senzibilitet i umeće da se od poznatih sastojaka napravi nešto novo i neponovljivo, vodimo vas u gastronomsku avanturu kroz preporuke 5 restorana.

Fleur de Sel – gastronomski dijamant na obali Dunava
Baš na mestu gde se Novi Slankamen grli sa Dunavom, smestio se Fleur de Sel – restoran čije ime priziva deliciju, a čija filozofija u potpunosti opravdava simboliku. Ambijent ateljea vina Šapat, pogled na reku i uparivanje jela i vina pretvaraju boravak u ovom mestu u ritual za sva čula. Ukusna trpeza i elegantna pratnja najboljim vinima Fruške gore, uz selekciju etiketa iz svetskih poznatih regiona – dugo ćete prepričavati posetu ovom mestu.
Restoran Fig – hedonizam u hladu Fruške gore
Na svega dvadesetak minuta od Beograda, u srcu prve sertifikovane biodinamičke vinarije u Srbiji, smešten je restoran Fig. Okružen šumom i pticama, ovaj moderni restoran nudi spoj lokalnih i sezonskih sastojaka, uz vina proizvedena po principima održivosti. U ovom kutku prirode sve je podređeno harmoniji: od biodinamičkog grožđa koje oblikuje karakter vina, do tanjira na kojima se srpska kuhinja reinterpretira u modernom ruhu. Sa menija izdvajamo mus od zečetine, tartar biftek, vege sarmice i gregadu od smuđa. Fig je mesto gde priroda i gastronomija pevaju u istom ritmu.


Vinarija Deurić – spoj tradicije i francuskog znanja
Na obroncima Fruške gore, Deurić vinarija je epicentar ukusa gde vino i hrana stoje rame uz rame. Francuski stručnjaci, moderni pristup vinogradarstvu i ambicija mladog tima oblikovali su vina koja osvajaju i najistančanija nepca. Restoran u okviru imanja, sa baštom koja gleda na vinograde, idealan je za degustacije, ali i veće proslave.
Zornića kuća – vreme zaustavljeno u tradiciji
Ako želite da udahnete Šumadiju punim plućima, dovoljno je da se uputite tridesetak kilometara od Beograda. Naići ćete na Zornića kuću, koja je više od etno-restorana. Ovo je domaćinstvo koje čuva duh starih vremena, uz autentične detalje, ognjište i miris domaćih specijaliteta. U toplom, seoskom ambijentu, gosti uživaju u rakijama sa karakterom, vinima koja prate ritam priče, i tanjirima koji vraćaju u detinjstvo. Pogled na Kosmaj samo upotpunjuje osećaj da ste pronašli utočište daleko od gradske užurbanosti.


Jasmin a Maslina – novosadska fine dining bajka
Smešten u Novom Sadu, restoran Jasmin a Maslina u potpunosti zaslužuje mesto na ovoj listi. Njihov novi koncept fine dining iskustva u prefinjenom prostoru, uz jelovnik koji se menja na svaka tri meseca, predstavlja pravi praznik za gurmane. Degustacioni meni je avantura kroz neočekivane kombinacije, a u redovnoj ponudi nalaze se i pohovane gljive sa kremom od kukuruza, kiselom rotkvicom i paprikom, karpaćo od losos pastrmke, kapeleti sa kremom od spanaća i badema. Deserti su poput lirike na kraju simfonije – nežni, promišljeni i nezaboravni.