Gastro ekspedicija ka legendarnim imenima – Predstavljamo vam šefa veka, Joël Robuchon

Tekst: Marija Mladenović

Njegov opus bio je obeležen sa 31 Michelin zvezdicom koje je osvojio za svojih 12 restorana tokom dugogodišnje karijere.

Proglašavan za chef-a veka od strane Gault Millau, mentor Gordon Ramsay-ja, Eric Riperta i Michael Cainesa, majstor čije su kulinarske egizibicije pripovedale priče na tri kontinenta, vrhunac je onog što smatramo umetnošću u svetu kulinarstva gde su ukus i teksture ključni.

Rani počeci i uspon ka zvezdama

Rodio se1945. u Poitieru u Francuskoj, a karijeru je započeo skromno, kada je navršio 15 godina, radeći kao šegrt u poslastičarnici. Strast prema kuvanju, upornost i talenat ubrzo su ga doveli do prestižnih kuhinja Pariza, gde je 1974. u svojoj 29. godini, preuzeo vođenje kuhinje hotela Concorde Lafayette. Tada je dobio odgovornost da upravlja timom od 90 kuvara. Dok je radio u Nikko hotelu, dobio je dve Michelin zvezde. 1981. otvorio je svoj prvi restoran Jamin u Parizu. Od samih svojih početaka, Jamin je bio predodređen da napravi zapažen uspeh – već prve godine Joël je dobio svoju prvu Michelin zvezdicu i započeo sjajan niz. Dve godine kasnije, restoran je već imao tri zvezde, što je Robuchona postavilo u sam vrh svetske kulinarske scene. 1984. restoran je proglašen najboljim na svetu, a Joël je sve češće počeo da se pojavljuje u gostovanjima na televiziji. Njegova filozofija, moćna i efektna glasila je ’’Nema savršenog obroka, uvek se može bolje’’.

Revolucionarne ideje, povlačenje sa scene ali i povratak na istu

U svetlu takvih uspeha, Robuchon je iznenadio sve kada je 1995. najavio da se povlači iz aktivnog kuvanja, i to baš kada je bio na vrhuncu svoje karijere. Želeo je da provodi više vremena sa porodicom i da uživa u životu van kuhinje. ’’Morate znati kada je vreme da se povučete’’, govorio je tada. Ipak njegova ljubav prema kuvanju, nije ga dugo držala ’’u penziji’’. Godine 2003. vraća se sa inovativnim konceptom – L’Atelier de Joël Robuchon. Ovi restorani, među kojima su prvi otvoreni u Parizu i Tokiju, nudili su intimno iskustvo zajedničkog obroka, bez strogih pravila oblačenja kao i rezervacija. What a game changer! Uskoro je L’Atelier postao sinonim za modernu francusku kuhinju oslobođenu stega i nametnutih normi, sa negovanjem zajedništva, proširujući se na Las Vegas, Njujork, Hong Kong i London. Njegovi specijaliteti poput prepeličjih grudi punjenih guščjom jetrom i služene uz kremasti krompir pire, postali su legendarni. Pire od krompira koji je spravljao oduvek je imao specifičnu teksturu, za neke previše tečan, ali niko nije ostajao ravnodušan već je izazivao emotivne reakcije kod kritičara i gostiju. ’’Ovaj pire od krompira, istina, izgradio je moju reputaciju. Dugujem sve ovom pireu’’, isticao je Joël ponosno.

Nasleđe i uticaj

Nemerljiv je trag koji je chef Joël ostavio na gastronomsku scenu sveta. Pored svojih restorana koji su uživali neizmernu popularnost, postao je i TV zvezda, autor brojnih knjiga i mentor generacijama mlađih kuvara. Filozofija jednostavnosti i fokus na kvalitetu sastojaka, redefinisali su koncept francuske kuhinje. Inovativni pristup koji je plasirao nastavlja da živi kroz radove njegovih sledbenika.

Kada je preminio 2018. u svojoj 73. godini života, svet je ostao uskraćen za jedno legendarno ime koje je nesebično tokom cele karijere, davalo sebe gastronomskom dojmu svetske klase. Joël Robuchon biće upamćen kao vizionar, strastveni sledbenik iskrenih ideja, koje su u jednom momentu dostigle same zvezde i dokazale da granice ne postoje. 

Foto: Promo

POVEZANE VESTI