Gastro avanture – Istaknite se kao kućni koktel majstor uz ova tri jednostavna recepta

Tekst: Marija Mladenović


Ako ste mislili da su ukusni, sofisticirani kokteli rezervisani samo za vrhunske barove i vešte ruke iskusnih barmena – vreme je da preispitate tu ideju.

Sa pravim sastojcima, uz malo vežbe i truda, i sa dobrim ledom, možete postati pravi koktel majstor. Nema potrebe za egzotičnim sirupima ni komplikovanim tehnikama mućkanja – danas vam predstavljamo tri klasika koja osvajaju svojom jednostavnošću, ali i upečatljivim ukusima.

Negroni – ikona sa stavom

Negroni je koktel koji ne trpi kompromise. Moćan, gorak i nezaboravan, ovo piće sa samo tri sastojka (džin, Campari i slatki vermut), odoleva trendovima i ostaje jedan od najprepoznatljvijih aperitiva. Savršeno balansira herbalne i citrusne note, a jednostavna priprema čini ga idealnim prvim korakom u vašoj koktel avanturi. Kako da napravite ovaj koktel?

Sastojci: 30 ml džina, 30 ml Camparija, 30 ml slatkog vermuta, led, narandžina kora za dekoraciju.

Priprema: u čašu sa ledom sipajte džin, Campari i vermut, i lagano mešajte barskom kašikom dok se sastojci ne sjedine, a koktel ohladi. Na kraju dodajte aromatičnu narandžinu koru.

Manhattan – klasičan koji je uvek u trendu

Ako želite piće koje odiše staroholivudskim šarmom i neprolaznom elegancijom, Manhattan je pravi izbor. Savršeno balansirani spoj burbona, vermuta i bitera dokaz je da klasika ne izlazi iz mode. Idealno piće za one koji žele da se prepuste toplom ukusu viskija uz suptilnu slatkoću.

Sastojci: 50 ml burbona ili viskija, 30 ml vermuta, 2-3 kapi Angoustura bitera, led, trešnja za dekoraciju

Priprema: u šejker dodajte burbon, vermut i biter, i mešajte kašikom dok se koktel ne sjedini lepo, a zatim ga procedite u rashlađenu čašu. Ukrasite trešnjom na kraju.

Espresso Martini – spoj kofeinskog udarca i deserta

Ko kaže da koktel ne može biti energija i poslastica u jednom? Espresso martini je dokaz da su kafa i votka tandem koji nikad ne omane. Kreiran da bude glamurozan, osvežavajuć i idealan za kućna okupljanja, ovaj koktel donosi bogatstvo ukusa koji će vas osvojiti na prvi gutljaj.

Sastojci: 50 ml votke, 30 ml sveže kuvanog espresa, 20 ml likera od kafe, 10 ml šećernog sirupa, led, zrna kafe za dekoraciju.

Priprema: sipajte sve sastojke u šejker sa ledom i snažno 15-20 sekundi mućkajte dok ne dobijete bogatu penu. Procedite u ohlađenu čašu i ukrasite. Rezultat? Ujednačen. kremast i zavodljiv koktel koji će postati vaš omiljeni ritual petkom uveče.

Foto: Pinterest Arhiva

POVEZANE VESTI