Fotografkinje koje su oblikovale lice mode

Tekst: Tamara Ognjanović

Žene vladaju svetom. Makar onim njegovim avangardnim fragmentom.

Pet izuzetnih su kroz svoj objektiv transformisale svet modne fotografije. Upoznajmo ih danas zajedno.

Sarah Moon

Ova Francuskinja uspela je da skoro potpuno zamagli granicu između slikarstva i fotografije svojim nekonvencionalnim pristupom. Put od modela do fotografa joj je omogućio dvosmernu perspektivu – ispred i iza objektiva i od 70tih godina prošlog veka njena umetnost donela je svetu pomalo nestvarni, sanjivi pogled na modnu fotografiju. Kao naročiti uživaoci njenog umetničkog opusa bili su dizajneri Yohji Yamamoto i Rei Kawakubo, pa je često fotografisala upravo njihove komade.

Ellen Von Unwerth

Predvodila je umetnički krik 90tih godina i mapirala karijeru Klaudije Šifer. Nekadašnji model, Elen Von Unvert, upisala se na listu najuticajnijih ženskih fotografa stilom koji odiše seksualnom intrigom, ženstvenošću, romantikom, dekadencijom. Poreklom iz Nemačke, rad sa muzičkim zveudama  doneo joj je dodatna priznanja, pa je, između ostalih, sarađivala sa Rijanom u stvaranju naslovnih fotografija za album „Talk That Talk“. Elen danas živi i radi u Parizu.

Petra Collins

Sanjiva i eterična estetika Petre Kolins definisala je izgled 2010-ih pa nadalje. Rođena u Kanadi 1992. godine, Kolins preferira filmsku u odnosu na digitalnu fotografiju i rado koristi prirodno osvetljenje, ili pak minimalne postavke. Njen stil karakteriše pastelna paleta boja, meki  fokus i odsustvo retuširanja, idealna doza tajanstvenosti i igra senki – vizuali „Euforije“ su odličan primer za to. Inspirirsana savremenom ženstvenošću i senzualnošću, njen potpis često viđamo na Zendajinim portretima.

Annie Leibovitz

(Verovatno) najveće ime modne fotografije. Fotografisala je najslavnije ljude na svetu – kraljicu Elizabetu II, Kim i Kanje-a, Džon Lennon-a i Joko Ono, Kejt Mos, Leonarda Di Kapria, Demi Mur, Majkl Džeksona – listi nema kraja. Svi oni su se našli ispred objektiva ove američke umetnice rođene 1949. godine u Konetikatu. Najpoznatija po portretima poznatih koji ih često prikazuju u intimnom okruženju, Annie se suptilno nametnula savremenoj pop kulturi brišući granice između striktno modne fotografije i veštog fotografisanja poznatih i slavnih.

Corinne Day

Odgovorna za lansiranje karijere Kej Mos, Korin Dej je bila jedan od najuticajnijih fotografa 90tih godina. Samouka umetnica je slavu stekla upravo po portretima objavljenim u magazinu „The Face“ 1990. godine, fotografišući svoju tadašnju prijateljicu, Kejt Mos. Ova serija fotografija pokrenula je ono što je postalo poznato kao ‘grunge’ stil u modnoj fotografiji, a njen sirovi, intimni pristup portretima je stavlja na tron cele jedne ere. Nazalost, ova britanska fotografkinja nas je napustila 27. avgusta 2010. godine.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI