Firenca iz ugla lokalca

Tekst: Milena Veselinović

Grad gde svaki kamen priča priču, a svaka ulica vodi u srce istorije i umetnosti – dobrodošli u Firencu, dragulj Toskane, gde se tradicija susreće sa modernošću, a kreativnost sa svakodnevnim životom.

Svojom magičnom arhitekturom, prepoznatljivim renesansnim imenima, impozantnom prirodom i veličanstvenim trgovima, Firenca je svedok viševekovnog italijanskog nasleđa i centar kulture. Hodajući kamenim ulicama, ne možete a da ne osetite energično prisustvo onih koji su tim stazama koračali stotinama godina pre vas.

Grad umetnosti i elegancije

Za početak i autentični dodir umetnosti, obiđite neizostavni Muzej Uffizi, jedno od najznačajnijih i najposećenijih muzejskih mesta na svetu. Ovde se nalazi čuvena Botičelijeva slika ’’Rođenje Venere’’, koju godišnje pogleda preko 2 miliona posetilaca. Firentinska Galerija Akademije čuva najveći broj Mikelanđelovih skulptura, a među njima i jedno od najprepoznatljviijih remek-dela na svetu – skulpturu Davida. Džinovska statua visine skoro 6 metara rađena je u periodu od 1501. do 1504. godine i godišnje je posetio milion i po turista. Villa Bardini i njeni vrtovi su mesto koje vredi videti. Tokom leta, uživajte u čaši vina dok ne krenu projekcije filmova u otvorenom bioskopu.

Pokušajte posetiti Antico Setificio Fiorentino, gde se i dalje prave drevni svileni i poznati firentinski brokat koristeći iste mašine i tehnike iz 18. veka. Zatim produžite do najstarije apoteke u Evropi, Officina Profumo Santa Maria Novella i upoznajte se sa njenih 800 godina istorije. Obiđite atelje i muzej parfema Lorenzo Villoresi, oba smeštena u drevnoj palati blizu Ponte Vecchio. S Ponte Vecchia prošetajte brdima kroz Via San Leonardo, zaustavite se kod Forte Belvedere da uživate u zadivljujućem pogledu na Firencu, a zatim nastavite ka Piazzale Michelangelo i divite se zalasku sunca.

Sve čari italijanske kuhinje

Cibrèo Caffè je mesto koje ne smete propustiti, sa prijatnom italijansko-francuskom atmosferom, smešten blizu velikog marketa. Ovaj bistro nudi kreativnost prefinjene italijanske kuhinje, i predstavlja sigurnu luku u kojoj će svako biti osvojen mirisom vruće kafe i sveže pečenog kroasana. Ovde takođe možete probati i specijalitete poput bifteka, pečene govedine, tartar bifteka, ali i uživati u sendvičima sa šunkom kao i pudingu sa limunom i kurkumom. Pasticceria Giorgio je divan, sofisticirani restoran sa poslastičarnicom, koji sa pažnjom posvećenom svakom detalju omogućava da uživate u ukusnim jelima, koktelima, i zalogajima koji će očarati vaša nepca.

Gde odsesti?

Grand Hotel Minerva  nalazi se preko puta Duoma na Piazza Santa Maria Novella. To je porodični hotel, ispunjen umetninama, autentično dizajniran sa draguljem u vidu bara na krovu i bazenom koji će vas impresionirati. Casa Howard predstavlja eklektičan hotel koji se nalazi u blizini Officina Profumo Santa Maria Novella. Kada zakoračite u predvorje hotela imaćete utisak da ste okruženi porodičnim uspomena a ceo hotel dekorisan je tako da stvori jedinstvenu firentinsku rezidenciju. Kombinacija prefinjenih tkanina, lokalno rađenih keramičkih komada, elegantnog mermera i posmodernističkog nameštaja definiše individualnost i jedinstvenu ličnost objekta. Ovde ćete iskusiti pravu Toskansku atmosferu i doživeti gostoprimstvo kakvo niste ranije.

Hotel Palazzo Guadagni ikonična je znamenitost Oltrarna, živopisnog i karakterističnog kvarta. Smešten na gornjem spratu drevne palate izgrađene davne 1505. godine, hotel Palazzo Guadagni krase prostrane sobe ispunjene antikvitetnim nameštajem, freskama na plafonima, kaminima i prelepim panoramskim pogledom na glavne spomenike Firence. Hotel se nalazi u neposrednoj blizini Ponte Vecchio, kao i Boboli vrtova, ali i mnogih poznatih starih zanatskih radionica i antikvarnica.
U gradu u kojem iskustvo preplavljuje sva čula, od veličanstvenih galerija, muzeja, do skrivenih bašti, prepustite se putovanju na mesta koja čine Firencu nezaboravnim doživljajem. Ovde svaki korak vodi kroz raskošnu istoriju, kulturu i umetnost koje svaki ljubitelj lepote mora doživeti – ovo je mesto koje živi kao muzej pod otvorenim nebom.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI