Film koji muškarci iščekuju ove zime – The Iron Claw

Tekst: Ivona Lekan

Trijumf i tragedija, slatki ukus slave i gorak ukus krvi, suza i znoja. Sve ovo obeležilo je Von Erich porodicu čija neverovatna priča krajem decembra stiže na bioskopska platna.

Priča o najpoznatijoj teksaškoj porodičnoj dinastiji rvača vraća nas u šezdesete godine prošlog veka, kada Fritz Von Erich, začetnik dinastije, profesionalni američki rvač i otac pet sinova koji su kasnije takođe ušli u istoriju profesionalnog rvanja, dostiže vrhunac slave.

Međutim, svetske trijumfe u jednom momentu počinju da zamenjuju tragedije, a porodica počinje da broji sve manje članova.

Ko su bili Von Erichovi?

Jack Adkinsson – poznatiji kao Fritz Von Erich – usvojio je nemačko ime kao deo ličnosti „nacističkog negativca“, a prezime je zadržala cela porodica. Tokom karijere postao je zvezda profesionalnog rvanja i pionir ovog sporta u Teksasu, a nadimak „Gvozdena kandža“ stekao je kroz zaštitni znak kojim je završavao meč u kojem bi raširio ruku preko lica protivnika i stisnuo je.

Pet sinova Fritz Von Ericha –  Kevin, David, Kerry, Mike i Chris Von Erich – i sami su postali profesionalni rvači, a Kevin, David i Kerry zauzeli su prva mesta u nacionalnom centru pažnje. Porodica Von Erich primljena je u WWE Hall of Fame 2009. godine.

Von Erich kletva

Fritzov najmlađi sin, Jack Barton Jr. bio je jedini Von Erich brat koji nikada nije imao priliku da se bavi profesionalnim rvanjem. Kada je imao sedam godina, slučajno ga je struja udarila žicom pod naponom dok se igrao u parku prikolica gde je porodica živela u Nijagarinim vodopadima u Njujorku, pao je licem nadole u ​​baru i udavio se.

Tako je započeo niz tragičnih događaja u životima braće Von Erich , od kojih je na kraju samo jedan ostao živ.

David je iznenada preminuo od crevne infekcije u hotelu u Tokiju 1984. godine. Između 1987. i 1993., Mike, Chris i Kerry su izvršili samoubistva u razmaku od nekoliko godina –  Mike predoziranjem drogom u 23, Chris pucanjem u glavu u 22, a Kerry metkom u grudi u 33 godini života.

Šta možemo da očekujemo od filma The Iron Claw?

Iako detalji radnje filma još uvek nisu poznati, ono što sigurno možemo očekivati jeste potresna i uzbudljiva priča o usponima i padovima porodice koja je izvršila ogroman uticaj na sport od 60-ih pa do danas. Glumačku postavu filma, između ostalih, čine Zac Efron kao Kevin, Jeremy Allen White kao Kerry, Harris Dickinson kao David, Holt McCallany kao Fritz Von Erich, Maura Tierney kao majka Doris, i Lily James kao Kevinova žena Pam.

Film će premijerno biti prikazan u bioskopima 22. decembra 2023. godine.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI