Estetika minimalizma: Bezvremena forma koja oživljava monotoniju

Tekst: Maja Bunčić

Bez mnogo truda, ali sa značajnim utiskom koji ostavlja. Lepota jednostavnosti poseduje moć sofisticiranosti i prefinjensti, zato je minimalizam  mnogo više od trenda, on najvernije predstavlja čuvenu modnu tezu „manje je uvek više“.

Modni stručnjaci jednoglasno se slažu oko sledeće stilske činjenice:
minimalizam se zasniva ne samo na jednostavnosti, već i  na čistim linijama i bezvremenim formama, te neutralnim tonovima, što ovaj stil odevanja čini ne samo bezvremenim, već i modno osvešćenim.

Monohromatski outfit

Zahvaljujući stajlingu u jednom tonu, brzopotezno stižete do željenog sofisticiranog izgleda. Modna kombinacija koja podrazumeva komade iste boje daleko je od jednostavnog odabira, u pitanju je upravo ona moć utiska koju smo spominjali u uvodu ovog teksta. Boju birate u odnosu na vaš ton kože i stil. Neutralni tonovi poput bež, crne i bele odlični su za početak, ali recimo maslinasto zelena total look kombinacija takođe je igra na sigurno sa kojom dobijate instant stilske poene.

Kombinezon

Od teksasa? Da. U beloj boji, takođe od teksasa? O, da. Uz patike ili potpetice? Ovaj komad mala je crna haljina mielnials generacije. Crni kožni kombinezon, bež od platna? Praktično da ne postoji izbor ovog odevnog komada sa kojim možete pogrešiti, koja godi prilika da je u pitanju. Ako nismo spomenuli koliko je minimalizam u svojoj osnovi praktičan – sada je pravi trenutak! Ne sme se izostaviti ni prilagodljivost skoro svakoj figuri i građi.

Bela košulja i farmerke

Jedan od najefektnijih načina na koji se ova kombinacija može stilizovati jeste da se košulja upaše u farmerke i da se upari sa štiklama. Ovaj outfit izdužiće figuru i naglasiti struk, što će stvoriti senzualniji izgled. Možete dodati i statement ogrlicu ili naušnice za dodatni stilski efekat. Potom za neformalniji izgled, košulju možete ležerno ispasati, sa jednim delom zadenutim u farmerke i nekoliko dugmadi otkopčanih. Detalji u vidu patika i cross body tašnice upotpunjuju ovu casual dnevnu varijantu.

Strukturirana silueta

Pored neizostavnih čistih linija minimalistička garderoba podrazumeva i komade koji se odlikuju upadljivom strukturom. Čvrsti materijali, oštre linije i precizni krojevi koji naglašavaju figuru, karakterstika su ovih komada, koji definitivno ostavljaju značajan utisak. Ovakvi komadi odeće često uključuju sakoe naglašenih ramena, haljine, suknje ili pantalone napravljene od kvalitetnih tkanina poput vune, kože ili čvrstih materijala poput džinsa. Birajte one koji se dobro uklapaju u vašu figuru i naglašavaju najbolje atribute. Strukturirane forme komibinuju se sa klasičnim krojevima i neutralnim tonovima, dok je silueta mahom istaknuta naglašenim strukom.

Boje

Ne paleta ne mora da bude neutralna. Postoji razlika između minimaizma i basic komada. Dezeni su ono što se izbegava. Bež, bela i crna dobra su polazna osnova, dok recimo braon i fuksija, mogu dati stajlingu određenu dubinu.

Kako je zaparvo nastao minimalizam i koji su njegovi koreni

Minimalistički način oblačenja potiče iz pokreta minimalizma koji se javio u umetnosti tokom 1960-ih godina. Minimalizam se zasniva na ideji jednostavnosti i redukcije na esencijalne elemente, a ovaj pristup se kasnije preneo i na druge oblasti, uključujući i modu. Začetnikom mnimalizma na globalnom nivou i njegovoj opštoj popularnosti ponajviše je pridoneo američki umetnik Frank Stella (rođen 1936.), koji je fokus u svom radu stavio na osnovne elemente kao što su boja, oblik, linija i tekstura.

Najznačajniji dizajneri iz oblasti minimalizma

Dizajneri kao što su Calvin Klein i Jil Sander bili su među prvima koji su popularizovali minimalistički stil u modi tokom 1990-ih godina. Njihove kolekcije su se isticala čistim linijama, neutralnim bojama i jednostavnim, ali elegantnim krojevima. Neizostavni su naravno japanski bogovi ovog modnog izraza, a to su: Yohji Yamamoto, Rei Kawakubo, Issey Miyake i Junya Watanabe. Minimalizam u modi se nastavlja i danas, a neki od dizajnera koji ga i dalje promovišu su Phoebe Philo i Raf Simons.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI