Enterijer trend: Da li italijanske vile mogu skinuti sa trona ušuškane pariske stanove?

Tekst: Maja Bunčić

Iako su pariski stanovi dugi niz godina bili u centru pažnje kada se radi o uređenju enterijera, težnja za drugačijom vrstom prostora i njegovog uređenja nije došla niotkuda. Potreba se pojavila iz osećaja skučenosti kome smo svi tokom 2020. bili predugo izloženi.

Autentičan životni stil Grada svetlosti koji je bio sinonim za „chambre de bonne“ – ušuškane pariske stanove na vrhovima zgrada, verovatno će zauvek biti jedna od stavki zbog kojih ovaj grad doživljavamo kao romantičarsku luku.

Ovaj intiman prostor od svega 20-ak kvadrata, dekorisan vintage nameštajem, živopisnim tkaninama u bohemian stilu, te detaljima koji odražavaju lični ukus vlasnika, poseduje i pogled vredan milion dolara – na jedan od najlepših gradova na svetu. Ipak, skučenost pariskih stančića poznatih po svom neprikosnovenom šarmu, učinila je da postanu predmet želja za jednokratnim iskustvom, ali ne i želje za trajnim posedovanjem unikatne nekretnine.

Sa druge strane, italijanske vile po pitanju autentičnosti imaju da ponude ništa manje važan istorijski značaj jedne evropske građevine. One koja sa sobom nosi tu prepoznatljivu atmosferu nostalgične romantičnosti, ali i još mnogo toga drugog: prostranost, ogromnu količnu svetlosti i prozračnosti, okruženje koje uglavnom podrazumeva vrtove sa drvećem masline, citrusima, vinogradima, kao i veličanstvenim bazenom i terasom sa pogledom na more.

Kako dekorisati prostor po ugledu na italijanske vile?

Inspiracija se pronalazi u bogatim detaljima i eleganciji koji krase ove vile, ali i u prirodnom okruženju. Počnite sa zidovima i podovima u neutralnim bojama poput bež, krem i svetlo sive. Dodajte toplinu prostoru uz pomoć rustičnog nameštaja od drveta, kao i antiknih komada koji će uneti malo luksuza u vaš dom. Tkanine poput svile, damasta i lanenog platna dodaju raskošan i sofisticiran dodir, a detalji u vidu kitnjastih ramova za slike, velikih zidnih satova i starih mapa italijanskih gradova dodaju autentičan šarm. Osvetljenje igra ključnu ulogu u stvaranju atmosfere, pa se odlučite za velike i raskošne lustere, svećnjake i lampe koji će stvoriti topao i ugodan ambijent. Na kraju, završite ukrašavanje prostora korišćenjem biljaka i cveća, koje su važan element dekorisanja prostora po ugledu na italijanske vile – razmislite o velikim zemljanim saksijama sa maslinama ili drvećem limuna, cvetovima lavande i drugim mediteranskim biljkama.

Kako izgleda klasičan chambre de bonne i zašto su postali popularni?

Chambre de bonne je mali, ali šarmantan studio apartman u Parizu. Ovi apartmani, koji se nalaze u višespratnicama, bili su popularni među službenicima i studentima u 19. i 20. veku. Često su imali samo jednu sobu i mali kuhinjski kutak, a kupatilo se delilo sa drugim stanarima na istom spratu. Danas su „chambre de bonne“ popularan izbor za one koji traže delimično pristupačno stanovanje u srcu Pariza. Mnogi su renovirani i modernizovani, ali zadržali su svoj prepoznatljivi pariski šarm. Osim toga, ovi apartmani bili su inspiracija mnogim umetnicima i piscima, kao što su Vincent van Gogh, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Ernest Hemingway i George Orwell, koji su živeli u chambre de bonne tokom svojih boravaka u Gradu svetlosti.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI