- Gastronomija, Out&About
Employees Only je jedan od Top 50 barova na svetu, a ima srpski pečat – saznajte zašto
Sa inspirativnom pričom nalik koktelima koji se ove služe, Employees Only je postao sinonim za vrhunsku uslugu, inovativne koktele i nezaboravne večeri sa prijateljima.
Ovaj bar koji se nalazi na listi najboljih svetskih mesta, nosi prepoznatljiv uticaj zahvaljujući svom osnivaču, Dušanu Zariću.
Od Beograda do Njujorka
Poreklom iz Srbije, Dušan je sa snovima o uspehu došao u Ameriku pravo sa Mašinskog fakulteta. Početak u novoj zemlji nije bio nimalo glamurozan, radio je u noćnim klubovima kao izbacivač, selio je nameštaj, a prva prilika za rad u baru ukazala mu se u Queensu, gde je počeo da uči veštine spravljanja koktela. Prvi preokret desio se kada je dobio priliku da radi u baru Pravda, pod mentorstvom tada legendarnog koktel majstora Dalea DeGroffa. Tu je i otkrio strast prema kreiranju novih, drugačijih ukusa, što ga je brzo izdvojilo kao jednog od najperspektivnijih barmena. Dok je bio deo Lot 61, usluživao je neka od najpoznatijih imena sa celebrity A-star liste, kao što su Liz Taylor, Robert de Niro i Bruce Willis, zarađujući samo do napojnica oko 500$ dolara za veče.
Stvaranje legende – Employees Only (samo za zaposlene)
Ideja za bar nastala je sasvim spontano. Naime, kako su se skoro svi barovi zatvarali u identično vreme, nakon toga radnici ne bi imali gde da idu da se sami zabave i opuste od posla. Napraviti bar namenjen svim barmenima, konobarima, ugostiteljima i ostalima iz industrije, koji bi se otvarao i zatvarao kasnije u odnosu na druge – koncept vredan pažnje. Zajedno sa četvoricom prijatelja i partnera Henryijem, Igorom, Jasonom i Billom, u decembru 2004. je osnovao bar u Village-u, u stilu onih iz doba prohibicije, a ubrzo su postali omiljeno mesto ne samo Njujorčana, već i posetilaca iz celog sveta. Priznanja za Dušanovo umeće i bar su se nizala, a ime bara uskoro je počelo da uživa status kultnog u tom delu Amerike. Kako Dušan ističe, sve je u atmosferi koja vlada u lokalu – opušteno, elegantno, dovoljno casual i ne pretenciozno, ali ipak sofisticirano i dovoljno mistično da zagolica maštu radozanlih. Prava dobitna kombinacija! Posvećenost kvalitetu, kreativnost u pripremi koktela i autentični pristup gostima, lagano su našli put do srca klijenata. Employees Only do sad se može pohvaliti brojnim nagradama, ’’Best America Bar Team’’, ’’World’s Best Cocktail Bar’’, ’’World’s Best Drink Selection’’, a čak osam puta zaredom su bili na listu Najboljih 50 barova u svetu magazina Drinks International. Impresivno, zaista.
Šarm i atmosfera Employees Only
Dolazak u ovaj bar u 510 Hudson Street ravan je mini putovanju kroz vreme. Gosti prolaze kroz tarot radnju, da bi se potom našli u glamuroznom Art Deco ambijentu, u kojem se služe raskošni kokteli kao što su Manhattan na bazi vermuta i angustura bitera, Provencal sa lavandom i džinom, Westside od votke i nane, Mata Hari sa konjakom i sokom od nara. To nije sve, jer ovde imate u ponudi hranu, od truffled grilled sendviča, preko ostriga, do jagnjećih kotleta umotanih u slaninu, svaki zalogaj koji ovde isprobate biće poslastica za vas. Pored uspeha sa Employees Only, Zarić je 2012. osnovao i kompaniju The 86 Co. koja se bavi proizvodnjom premijum alkoholnih pića namenjenih profesionalnim barmenima, čime nastavlja da inspiriše nove generacije.
Jedna priča o srpskom imigrantu koji je devedesetih odvažno potražio put ka ostvarenju svojih snova – to je priča o uspehu Employees Only bara. Nezaboravno iskustvo, duh Njujorka sa srpskim autentičnim pečatom – imperija, upornost i kreativa u jednom. Svaka čast!
Foto: Instagram @employeesonlyny