Iris Apfel : Individualizam nad konformizmom 

Tekst: Milena Veselinović

Sa svojim prepoznatljivim okruglim naočarima i slojevitim, šarenim aksesoarima, Iris je bila više od modne ikone – ostaće upamćena kao simbol kreativnosti, individualnosti i neiscrpne strasti prema životu.

Njena jedinstvena pojava i pristup oblačenju ostavili su neizbrisiv trag u fashion industriji, ali i u srcima onih koji su je pratili. Mnogo je interesantnih dešavanja ispunilo karijeru ove uspešne heroine, a za vas smo izdvojili 11 najzanimljivijih činjenica o životu Iris Apfel koje oslikavaju bogatstvo i dubinu njenog izuzetnog putovanja. 

1. Bila je dizajnerka enterijera, a sa svojim mužem je osnovala firmu koja je radila na restauraciji enterijera Bele kuće za čak devet američkih predsednika, od Trumana do Klintona.

2. Njen lik bio je model inspiracija za Barbie, a kompanija Mattel je 2018. godine kreirala lutku inspirisanu Irisinim jedinstvenim stilom, čime je postala najstarija osoba koja je ikada imala Barbie lutku napravljenu po svojoj slici.

3. U modni svet je ušla potpuno neplanirano, 2005. godine, nakon čega je dobila ponudu da njena lična kolekcija aksesoara i odeće bude izložena javno, čime je započelu karijeru modne influenserke.

„Život je siv i dosadan, pa zašto se ne bi zabavili dok se oblačite!“

4. Bila je poznata kao ljubiteljka džinsa, koja je slaveći svoju jedinstvenost i individualnost, među prvima nosila jeans koji je do tada bio krojen samo za muškarce.

5. Ne može se puno ličnosti iz sveta mode pohvaliti svojim dokumentarcem, međutim to sa Iris nije bilo slučaj, pa je tako 2014. godine ekranizovan njen zanimljiv život i karijerne promene.

„Ne postavljam pravila jer bih ih ionako kršila, pa bi to bilo gubljenje vremena.“

6. Sarađivala je sa MAC Cosmetics na lansiranju svoje linije šminke koja je uključivala vibrantne nijanse ruževa, lakova za nokte i senki za oči, dokazujući da kreativnost i originalnost ne poznaju granice godina.

7. Njena kuća u Palm Beach-u je okićena u duhu Božića tokom cele godine.

8. I kao vremešna bakica, Iris je i dalje bila stalno u pokretu, učestvujući u novim projektima i inspirišući ljude širom sveta svojim pristupom životu i modi. Uvek skladno doterana, verna svome stilu, bila je prava motivacija i uzor mnogima.

„Ne osuđujem; bolje je biti srećan nego dobro obučen!“

9. Autorka je knjige ’’Rare Bird of Fashion: The Irreverent Iris Apfel’’, u kojoj je kroz svoj britki humor govorila o životu, starenju i modi.

„Nisam lepa, i nikada neću biti, ali to nije važno. Imam nešto mnogo bolje. Imam stil.“

10. Oduvek je imala podršu porodice, a pre svega njenog supruga Carla, sa kojim je bila u braku 67 godina.

11. Iako nije imala nikakvo formalno obrazovanje o modi, njena figura bila je jedna od najuticajnijih u modnoj industriji dokazujući da moda ne poznaje godine i da pravi stil dolazi iz autentičnosti i hrabrosti da se bude svoj.

Ostavivši neizbrisiv trag u svetu mode, simbol života življenog u njegovom punom sjaju, Iris nam je nesebično pokazala da je moda mnogo više od odeće – to je igra i način izražavanja. Njena legenda nastaviće da inspiriše generacije kreativaca, dizajnera i svakoga ko ceni autentičnost i originalnost u izvornom obliku. 

Foto: Promo

POVEZANE VESTI