ELEKTROLITI – najbolji prijatelji muškaraca u prazničnoj sezoni

Tekst: Ivona Lekan

Važni čuvari zdravlja, spas nakon jakog mamurluka i snažni saveznici posle napornog treninga – elektroliti su sve što vam je potrebno da praznike pregurate brzo, lako i jako.

Voda je super, zdrava i važna. Ali, da li ste znali da postoje situacije kada nije dovoljna? Naime, ima trenutaka kada našem telu H20 ne može da pruži ili nadoknadi sve što mu je neophodno. Tada na scenu stupaju minerali koji imaju električan naboj i brojne benefite po naš organizam, a čija je ravnoteža ključna za zdravo funkcionisanje tela.

Govorimo, naravno, o elektrolitima zbog čega je posebno važno da vam u prazničnoj sezoni uvek budu „na dohvat ruke“.

Šta su zapravo elektroliti?

Najjednostavnije rečeno, elektroliti su soli koje se rastvaranjem pretvaraju u pozitivne i negativne jone i učestvuju u velikom broju metaboličkih procesa u organizmu. Od pravilne raspodele vode, kontrole osmotskog pritiska, preko regulacije Ph vrednosti krvi, pa sve do regulisanja biohemijskih procesa u ćeliji i izvan nje, elektroliti imaju mnogobrojne funkcije.

Elektrolite u organizam unosimo kroz hranu i piće, a hormoni su ti koji su zaduženi za njihov balans. Kako im samo ime kaže, oni zaista imaju određen električni naboj i nalaze se u tkivima, krvi, urinu i drugim telesnim tečnostima. Natrijum, kalcijum, kalijum, hlorid, fosfat i magnezijum najvažniji su elektroliti, a osnovni zadatak im je da regulišu funkciju nerava i mišića, hidriraju telo, uravnoteže kiselost i pritisak u krvi i pomognu obnovu oštećenog tkiva.

Šta se dogodi kada se broj elektrolita smanji?

Svakoga dana jedemo, pijemo i gubimo elektrolite. To je uobičajeno i sasvim normalno. Međutim, kada dođe do ozbiljnije neravnoteže u broju ovih važnih minerala, zdravlje je narušeno. Simptomi disbalansa elektrolita su umor, brz ili nepravilan rad srca, ukočenost i peckanje, konfuzija, slabost mišića i grčevi, glavobolje i konvulzije.

Simptomi poremećaja ravnoteže elektrolita zavise od toga koji elektrolit nije u ravnoteži, kao  i da li je njegov nivo previsok ili prenizak. Najčešći uzroci neravnoteže su nizak nivo elektrolita i slabija hidratacija nakon vežbanja, produženi periodi povraćanja ili dijareje, loša ishrana, teška dehidratacija, poremećaj kiselinsko-bazne ravnoteže, neprirodna proporcija kiselina i alkalija u telu, određeni lekovi kao što su diuretici i slično.

Spas za mamurluk i oporavak nakon treninga

U vreme praznika, slava i proslava, gotovo da niko ne obraća pažnju na čašu ili dve više. Međutim, sutradan i te kako znamo da se pokajemo i poželimo da smo se zaustavili ranije. Šta se zapravo događa u našem organizmu kada čuveni mamurluk stupi na snagu? Ispijanje alkohola podstiče razne telesne promene koje na kraju dovode do osećaja malaksalosti, glavobolje, mučnine i opšte nelagodnosti.

Glavni uzroci tog lošeg osećaja su upravo dehidracija i nedostatak elektrolita, a situaciju pogoršava i mešavina šećera. Drugi uzrok je upala i nelagodnost u želucu izazvana alkoholom, koja dalje može izazvati potrebu za povraćanjem, kao i jaku mučninu. Kako bi sve ove užasne simptome ublažili i omogućili normalno funkcionisanje tokom i nakon praznika, obezbedite sebi na vreme pakovanje elektrolita koje možete nabaviti u svakoj apoteci, pijte vodu, hranite se izbalansirano i uživajte i kada prođe žurka.

Međutim, pojačan gubitak elektrolita u vašem organizmu može da se dogodi i nakon veoma intenzivnog treninga, a većina napitaka sa ovim mineralima dizajnirana je upravo za pre i posle treninga kako bi se telo obnovilo nakon gubitka znoja. Naime, kada počnete da gubite tečnost iz svojih ćelija, gubite i natrijum, a ukoliko ste samo rehidrirani vodom, to može dovesti do neravnoteže elektrolita.

Ovo se najviše odnosi veoma intenzivne i fizičke zahtevne aktivnosti, dok bi pri lakšim oblicima vežbanja vaše telo trebalo da bude u stanju da gubitke elektrolita nadoknadi prirodnim putem, odnosno normalnim unosom tečnosti i hrane. Ono na šta bi, ipak, trebalo da obratite pažnju jesu gubici elektrolita kako u ekstremno toplim, tako i u ekstremno hladnim vremenskim uslovima, te ukoliko ove zime planirate skijanje ili dugačke šetnje na nekoj planini, bilo bi dobro da pri ruci uvek imate pakovanje elektrolita – za svaki slučaj.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI