Efikasnije: Nova pravila za još bolji piling

Tekst: Milena Veselinović

Posvećeni skincare je veoma važan zato što čuva našu kožu i pomaže joj da izgleda bolje, ali pored redovnog nanošenja hranljivih tekstura neophodno je kožu dobro pripremiti za negu.

Upravo je pilingovanje jedan od koraka koji ne smete preskakati ako želite da ona zaista i upija svu negu koju na nju nanesete. Otkrivamo vam koji trikovi vam mogu pomoći da postignete još bolje rezultate.

Zašto naša koža voli piling

Ćelije epidermisa se neprestano obnavljaju istiskujući starije na površinu, što je jedna vrsta prirodnog pilinga. Eksfolijacija je proces koji pomaže da se višak izumrlih ćelija nagomilanih na površini kože i u porama ukloni, bilo mehaničkim ili hemijskim putem. Naše ćelije se regenerišu na svakih 20-30 dana, što rezultira pojavom ogrubelih ispucalih delova, neprijatnih na dodir. Naročito je važno ukloniti mrtvu površinsku kožu kako bi se podstakla proizvodnja novih ćelija, izbeglo zapušavanje pora i nastanak akni. Koža je zaglađenija, bolje upija nanete proizvode, izgleda zdravo i blistavo.

Nisu svi eksfolijansi jednako efikasni

Utvrdite prvo koji je vaš tip kože kako biste znali da li je bolji izbor hemijski ili mehanički piling. Masnija koža lepo reaguje na hemijske pilinge na bazi voćnih kiselina jer one vrše blagu eksfolijaciju koja ne izaziva iritacije. Sa druge strane, mehanički pilinzi su neretko prilično abrazivni, obično sadrže krupne čestice morske soli, šećer, mlevenu kafu, koštice voća ili neku drugu grublju supstancu koja u dodiru sa kožom vrši piling ali i potencijalno izaziva crvenilo i iritacije. Sa njima valja biti oprezan jer u dodir sa kožom mogu oštetiti površinski sloj.

Kako da postignete najbolje rezultate

Kada govorimo o pilingovanju kože tela i lica, postoji nekoliko pravila koja vam mogu pomoći da dođete do zapanjujućih rezultata. Koža će uz par trikova biti mekša, elastična i generalno lepša nakon tretmana, bez neželjenih suvih regija.

  • Ako imate osetljivu kožu lica, nemojte nikada koristiti mehanički piling! Ako birate za telo, potrudite se da nađete onaj sa što sitnijim česticama, izbegavajte mlevene koštice kajsija, oraha i slično jer su naročito grubi izazivaju nepotrebne mikropovrede kože;
  • Visoko senzitivna koža lica najbolje podnosi enzimske pilinge koji rade poput voćnih kiselina, ali su znatno blaži;
  • Kada govorimo o mehaničkom pilingu, on ide na nakvašenu kožu, nanosi se blagim kružnim pokretima u trajanju od tridesetak sekundi nakon čega se ispire, a rutinu prati pranje tela omiljenom tuširalicom. Izbegavajte korišćenje lufa i sunđera tokom tuširanja jer se u njima skupljaju neželjene bakterije. Da bi piling za telo odradio posao efikasnije, nanesite ga pre tuširanja dok je koža još uvek suva. Čestiće će biti grublje pa će bolje ukloniti suvu kožu sa površine. Nakon tuširanja grubo se istrljajte frotirskim peškirom da uklonite višak isperutale kože.
  • Suva koža može da koristi hemijski ili mehanički piling jednom nedeljno. Sve više od toga može narušiti zaštitnu prirodnu barijeru koja čuva mikrobiom.
  • Za normalnu kožu preporučuje se grublja mehanička eksfolijacija na svake dve nedelje, a hemijski jednom nedeljno.
  • Ako su vidljivi znaci oštećenja od sunca ili hiperpigmentacije drugog porekla, najbolji hemijski piling je u vidu seruma koji bi trebalo koristiti dnevno, dok se ne primete rezultati, a kasnije prorediti upotrebu istog na dvaput nedeljno.
  • Za uklanjanje uraslih dlačica na telu, posegnite prvo za hemijskim pilingom koji će otpušiti pore i sprečiti nastanak akni, a zatim mehaničkim pilingom na bazi šećera koji će imati odličan učinak.
Foto: Promo

POVEZANE VESTI