Dodir kašmira – šoping vodič za kupovinu najmekših komada

Tekst: Danka Grubačić

Oni su neizostavan komad u ormaru svake žene iz jednog sasvim jednostavnog razloga – bolji su, kvalitetniji i zahvalniji nego što izgledaju, jer runo azijskih koza od kog se prave predstavlja pravu malu dragocenost.

Zimski meseci vraćaju fokus na tople i prijatne materijale među kojima je kašmir neprikosnoveni izbor i vredan dodatak svakom garderoberu. Više je razloga za to, mada ima i onaj koji kaže da nas nijedan komad odeće tako ne razmazi kao onaj od kašmira. I to već posle prve kupovine. A razmazi nas jer ima previše kvailteta posle kojih se na sintetičke mešavine ježimo i blago gadimo.

Čist kašmir – potraga za blagom

Kada kupujete nešto kvaliteteno i luksuzno, isplati se da znate šta tražite i plaćate, jer za kašmir vredi potrošiti ozbiljan novac samo ako je pravi i potpuno prirodnog porekla, a on se ne pronalazi lako. Tajna ovog materijala je u neverovatnoj mekoći i finoći, tako poželjnim svojstvima vlakana koja su nam potrebna u hladnim danima, a za koja je odgovorno njihovo poreklo. Naime, kašmir je runo (poddlaka) kašmirskih koza, posebne vrste izvorno nastanjene u planinskoj oblasti Kašmir, na granici Indije i Pakistana, koje ovim životinjama pomaže da zadrže toplinu u zimskim periodima sa izuzetno niskim temperaturama koje idu i do minus 40. Vekovima su ljudi sa tih koza skidali „donje zlato“ i od njega ručno ispredali neverovatan materijal koji je imao status blaga sa kojim se dobro trguje. Mitarenje, kako se naziva proces sakupljanja kašmirskog runa, obavlja se samo jednom godišnje, u proleće, u periodu od marta do maja. Vlakna se tada šalju na filtriranje, tačnije odvajanje veoma finog kašmira od grube zaštitne kozje dlake. Prilikom godišnjeg mitarenja jedne koze moguće je dobiti od 120 do 200 grama takozvanih kašmirskih pahulja, što znači da je za izradu jednog kašmirskog kaputa potrebno runo između 10 i 15 koza.

Viša cena – veći kvalitet

Upravo je raritetan i težak način dolaska do kašmira u najvećoj meri odgovoran za njegov ekskluzivitet i vrhunske cene. Međutim, ono što ga tajkođe čini tako traženim i željenim jesu izuzetna finoća i mekoća koju on ostavlja na koži kao nijedan drugi materijal. Čak ni svila, koja je po tome poznata, ne može se u ovom slučaju meriti sa kašmirom, jer njegova vlakna imaju promer manji od 30 mikrona što za rezultat ima izuzetno laganu i, istovremeno, izuzetno toplu odeću. Dodatno, komadi od kašmira imaju moć da stajling podižu na viši nivo i, uz to, veoma su praktični i trajni – poseduju solidnu elastičnost, zbog čega se ne gužvaju i imaju higroskopna svojstva, što znači da lako apsorbuju i otpuštaju vlagu čime regulišu znojenje. Kašmir komadi obično se sreću kod ekskluzivnih modnih brendova kojima su kvalitet i estetika visoko pozicionirani u filozofiji poslovanja, ali sve češće ih možemo naći i u komercijalnim radnjama, poput Zare, Manga i H&M-a. Visoka cena obično garantuje sastav od 100 odsto kašmira u kom, što su vlakna veće finoće i gustine, to je komad skuplji, ali i neke mešavine kašmira sa alpakom i sličnim materijalima mogu vam pružiti sjajan kvalitet za sasvim razumnu sumu.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI