Proleće je vreme za ispijanje šampanjca na pijaci – vodimo vas u Beogradski mehurić, prvi champagne bar & shop

Tekst: Danka Grubačić

Upoznajte prvi champagne bar u Beogradu koji, potpuno atipično za kulturu ispijanja penušavih vina, goste dočekuje između pijačnih tezgi pod okriljem pod okriljem Palilulske pijace.

Mali mehurići za čoveka, ali veliki za sve Beograđane – tako bi se moglo opisati novo mesto na domaćoj wine & dine sceni koje najvećim hedonistima među ljubiteljima gastronomije nudi nezamislivo dobar koncept – spoj kupovine na pijaci i degustacije najboljih svetskih šampanjaca. Pod krovom najmodernije gradske pijace u ovom delu Evrope, u enterijeru koji savršeno reflektuje beogradski stil druženja, ugovorenih „u hodu“ između brojnih obaveza, čeka vas raskošna ponuda najfinijih penušavih vina kakva do sada nije viđena kod nas. A bonus koji (ne) očekujete je meni koji, opet neodoljiv u svom kontrastu, obuhvata „zaštitne zalogaje“ francuske, italijanske i balkanske kuhinje.

Biseri u elegantnoj čaši

U priči o „Mehuriću“ možda je najbolje krenuti od samog imena, jer u njemu se krije sva simbolika. „Biseri su samo drugo ime za mehuriće“ napisao je francuski pisac, filozof i osvedočeni hedonista Mišel Onfre u svojoj knjizi „Gurmanski um“ što je inspirisalo idejne tvorce ovog koncepta da od mehurića u šampanjcu naprave najzabavnije saveznike beogradske svakodnevice. Jedini preduslov je da promenite uverenje da je šampanjac piće za posebne, svečarske i romantične prilike, i da mu pristupite kao sjajnom izboru pića u dnevnim i pre-clubbing varijantama. A kada to učinite – čeka vas šampanj raj. Jer u „Mehuriću“ su, na čašu i na flašu, dostupni gotovo svi šampanjci koji nešto znače u svetu hedonizma – od portugalskih penušavaca, preko španske cave i italijanskog prosecca, pa sve do najfinijih i najskupljih primeraka iz njihove postojbine Champagne regije, na čelu sa najstarijom kućom šampanjca na svetu Ruinart.

Savoir-vivre uz najbolje etikete

Ako niste znali suštinu savoir-vivre življena, ovde ćete je upoznati i naučiti. Da bi ugođaj bio kompletan, najbolji šampanjci ispijaju se iz elegantnih čaša sa gracioznom tankom stopom, od kojih se većina prodaje u njihovom pripadajućem šopu. A da biste imali gozbu za sva čula uz njih se služi čuveno francusko medeno pecivo pain d’epices, delikatesni foie gras i parmigiano štapići, ali i tradicionalni srpski mezetluci u vidu čvaraka i gostiljskog sira, dok u pozadini ide muzički miks sjajnih DJ-eva.

U skladu sa okruženjem, „Mehurić“ prati radno vreme pijace, tako da ne radi jedino ponedeljkom. Pravilo ovog lokala koje nalaže da ponuda svake sedmice postaje bogatija za bar jednu novu etiketu, dovelo ih je do brojke od preko 120 različitih šampanjaca među kojima blistaju Louis Roederer, Delamotte, Messias, Billecart Salmon, Joseph Perrier, Bellavista, Boizel i Moussé. Od većine pomenutih etiketa dostupna su i njihova vintage izdanja, kao i bebi flašice, a posebno je zanimljivo da bilo koji od šampanjaca iz ponude možete staviti u poklon pakovanje, zajedno sa prestižnim Zalto i Zafferano šampanj čašama, slatkim ili slanim keksićima, maslinovim uljem, voćem u čokoladi i raznim originalnim namazima.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI