Denim – bezvremenski trend kojem se iznova vraćamo

Tekst: Milena Veselinović

Proleće 2024. donosi nam pravo osveženje u svetu mode, a u centru pažnje našao se džins u svim svojim oblicima – od klasičnih farmerki do inovativnih kreacija koje prekoračuju granice uobičajenog.

Tamni džins posebno izbija u prvi plan, nagoveštavajući povratak dubokih, zagasitih nijansi koje prizivaju eleganciju i sofisticiranost. Kroz ovaj tekst, uplovite sa nama u tamni denim trend koji će ove sezone dominirati modnim pistama i ulicama gradova, nudeći nove perspektive i inspirišući na eksperimentisanje.

Dark denim – klasika u novom ruhu: Tamni džins, sa svojim dubokim, gotovo misterioznim nijansama indiga, ove sezone preuzima vodeću ulogu. Dizajneri su se poigrali formama, od klasičnih ravnih krojeva do opuštenih, širokih nogavica, pokazujući da tamni džins može biti i formalan i ležeran. Ovaj trend ne samo da donosi novu dimenziju džinsa, već i otvara vrata nebrojenim mogućnostima kombinovanja.

Elegancija nepredvidivih nabora: Džins sa izraženim nabranim detaljima, poput oštrih šavova i poruba, plisea i pin-tuck detalja, uvodi nas u eru sofisticiranosti. Ovi modeli, koji podsećaju na klasične pantalone, viđeni su na revijama za proleće/leto 2024. godine kod brendova poput Gucci, Tibi i Remain, nudeći stilski poveznicu između neformalnog i formalnog.

Devedesete se vraćaju: Povratak džinsa inspirisanog devedesetima, sa njegovim ravnim krojevima i vintage ispranim izgledom, potvrđuje da neke stvari postaju samo bolje s vremenom. Ovaj kroj, omiljen među modnim insajderima, zadržava svoje mesto kao ključni element svake garderobe, pružajući osnovu za bezbroj kombinacija.

Sloboda u širokim nogavicama: One pružaju maksimalnu udobnost i slobodu pokreta, pa zato opravdano ostaju na modnom tronu. Iako smo očekivali da će njihova popularnost splasnuti, pokazalo se da su široke nogavice, popularne nekadašnje zvonaricce, jedan od dominantnih trendova na revijama za proleće 2024. godine.

Polirani džins: Dolazi u obliku elegantnih jakni, košulja i topova i daje novu dimenziju prefinjenosti. Od simpatičnih modela kod Chanel-a, preko krojenih komada kod Akris-a, do tunika s otvorenim okovratnikom kod Emilia Wickstead-a, ove kreacije savršeno se uparuju sa odgovarajućim pantalonama, nudeći harmoničan i upečatljiv izgled.

Vraćaju se hot pants: Kratke pantalonice, poznatije kao hot pants, najavljuju svoj veliki povratak u 2024. godini, a džins verzije se ističu kao posebno popularne. Viđene kod brendova kao što su Celine, Ulla Johnson i Chanel, ove mikro farmerke izazivaju revoluciju u svetu nošenja kratkih pantalona, dokazujući da moda ne poznaje granice.

Ako je suditi po onome što smo videli na revijama za predstojeći period, dominiraće denim u raznim varijantama, nudeći raznolikost i inspiraciju za sve ljubitelje mode. Ovaj trend nas poziva da eksperimentišemo i istražujemo nove stilove, a mi vam ostavljamo predloge kako ovoga proleća možete zablistati u atraktivnim outfitima.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI