Daphne Guinness – nekada modna inspiracija i muza dizajnera, sada zvezda muzičke industrije

Tekst: Eleven eleven

Daphne Guinness, dizajnerka, glumica, muza Karla Lagerfelda, ćerka naslednika slavne pivarske dinastije Guinness, decenijama je puno više od modne ikone.

Ona je bila inspiracija nekim od najvećih imena u svetu mode, a njen prelazak na muzičku scenu nije samo nova faza u impresivnoj karijeri, već i pokazatelj neiscrpnog kreativnog duha.

Život Daphne Guinness obiluje ne samo glamurom, već i dramom. Od bizarnog kidnapovanja u petoj godini, preko braka sa magnatom brodarske industrije u devetnaestoj, do rada sa Davidom Bowiejem i mira koji je konačno pronašla u snimanju muzike – svaki segment njenog života je kao izrez iz neke barokne tapiserije.

Počeci i prvi koraci u svetu mode

Rođena u bogatoj porodici, Daphne nije samo stajala po strani i čekala da drugi kroje njenu sudbinu. Odrasla je između Engleske, Irske i Španije, a jedan od porodičnih prijatelja koji je obeležio njeno detinjstvo bio je Salvador Dali. Jedno vreme je živela sa polusestrom Catherine u Njujorku koja je svojevremeno radila kao asistentkinja Andy Warhola. U mladosti je Daphne bila model za Karla Lagerfelda i Philip Treacyja, a interesovanje za umetnost i kulturu odvelo ju je u svet dizajna nakita i šminke, gde je blisko sarađivala sa dizajnerima poput Alexandra McQueena i fotografa Davida LaChapellea i Nicka Knighta. Tokom modeling karijere bila je na naslovnicama brojnih svetskih prestižnih magazina, pisala je kolumne za Financial Times, Harper’s Bazaar, dizajnirala je kolekcije za Comme des Garcons. Tokom 2004. bila je konsultant u Gucciju, nakon čega su se nizale saradnje sa različitim brendovima iz sveta lepote, NARS Cosmetics, a potom i MAC kada je lansirala svoju liniju šminke. Bila je kuratorka brojnih modnih izložbi od Chanel, preko Valentino, do Alexander McQueen.

Svet muzike kao novi kreativni izraz

Osim što je simbol visoke mode, pokazala je da je takođe i talentovana muzičarka. Ljubav prema ovoj vrsti umetnosti datira iz detinjstva kada su je inspirisali Bach i Mozart, The Doors i The Beatles. Ova muzička strast je kulminirala saradnjom sa Tonyjem Viscontijem, dugogodišnjim saradnikom Davida Bowieja, koji je producirao njene albume. Na pitanje o tome kako modna pozadina utiče na muzičko stvaralaštvo, Daphne ističe da iako je radila sa legendama u modnoj industriji, nikada nije želela da se potpuno stopi sa tim svetom. Muzika koju stvara oslikava jedinstveni stil i ličnost. Kombinacija romantičnih i senzualnih tonova, mračnih prelaza i mističnih refrena sa modernim pravcima, čini pesme istovremeno intrigantnim i neodoljivim. Poslednji album koji je snimila u Irskoj, mestu gde se, kako kaže, „kompozicija najlepše razvija zbog mira i prirodne lepote“, ujedno predstavlja i sinergiju zvuka i vizije, što se vidi u muzičkim spotovima koji prikazuju delove iz njene impresivne kolekcije odeće.

Daphne Guinness je žena koja ne prestaje da iznenađuje i inspiriše. Od visoke mode do muzičkih studija, ona svedoči o neukrotivoj kreativnosti i strasti koja je definiše kao istinsku umetnicu. Kako sama kaže, „život je komedija i tragedija“, a ona je majstorica u spajanju oba ova elementa u svoju autentičnu priču.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI