Da li životni balans leži u praktikovanju prisutnosti u trenutku – vežbamo zajedno mindfulness

Tekst: Eleven eleven

Naš um zna neprestano da luta između prošlosti koja nas vuče nazad i budućnosti koja nas mami svojim neizvesnostima.

Koliko često zapravo živimo u trenutku? Šta ako ključ za idealnu ravnotežu u životu leži upravo u sposobnosti da budemo prisutni ovde i sada? Mindfulness nudi upravo to – mogućnost da se oslobodimo stega vremena i prostora, te da u potpunosti doživimo sadašnjost punim intenzitetom.

Gde si ako ovde nisi – šta je mindfulness?

Koliko ste se puta ranili izmišljenim scenariom u glavi koji se nikad nije desio? Ok, svi volimo da maštamo ali na kom mestu ćemo podvući liniju i reći: ’’U redu, sad je previše’’? Mindfulness znači osvestiti trenutak i prisustvovati u istom celim bićem. To je vrsta sposobnosti da se bude na datom mestu, telesno i mentalno, bez osećaja preplavljenosti zbog dešavanja. Fokus je uvek na ovde i sada, a ne na ono što je bilo ili bi moglo biti. Ova sposobnost načelno nije nešto što smo izmislili da bismo time plašili malu i veliku decu, već veština koju svi posedujemo samo je treba spoznati i naučiti praktičnoj primeni. Možemo vežbati mindfulness kroz meditaciju sedeći, hodajući, ili kroz svakodnevne aktivnosti poput joge ili sporta. Formalno istraživanje ove prakse započeo je još davne 1979. John Kabat-Zinn tako što je uspešno razvio posebnu MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) strategiju na Univerzitetu u Masačusetsu. On je tada u studijama koristio Hatha jogu u kombinaciji sa budističkim principima koje je naučio tokom života.

Od mindfulness tehnike svi profitiramo

Zamislite da možete umanjiti stres, ne time što će problemi nestati, već ćete vi bolje upravljati sopstvenim reakcijama na sve spoljašnje nadržaje. Mindfulness upravo tome uči. Kroz duboku introspekciju i detaljno posmatranje sopstvenog uma, učimo kako da se ophodimo prema sebi, svojim potrebama i željama, ali i kako da druge tretiramo sa istim poštovanjem i ljubaznošću. Praktikovanje ove tehnike nema za cilj da u potpunosti isključi ljutnju ili nezadovoljstvo koji su prirodne reakcije, već nam ostavlja prostora da promislimo staloženo šta je prigodan odgovor u datom momentu, bez impulsivnih namera. Ona oslobađa osuđivanja, ali stimuliše intuitivnost i radoznalost sa kojim pristupamo našim doživljajima. Studije su pokazale da redovna praksa može poboljšati koncentraciju, umanjiti stres i povećati osećaj sreće i zadovoljstva u životu. Jedno istraživanje iz 2019. je donelo zapažanje da meditacija može da istrenira određene strukture mozga, čak poveća sivu moždanu masu i volumen korteksa koji su dovođeni u vezu sa smanjenjem rizika od depresivnih stanja u poređenju sa osobama koje nisu meditirale. Prema studiji iz 2020. ustanovljeno je da meditiranje i vežbanje mindfulness tehnike smanjuje starenje mozga, čuva ćelije, reguliše emocije i kognitivne sposobnosti.

Kada ste se poslednji put pitali kako ste?

Ne bojite se da priđete sebi, da skinete sve Instagram filtere i maske koje nam društvo nameće i da se u svoj surovosti jednog iskrenog života, zapitate kako se osećate, a potom te odgovore potražite duboko u svom umu. Isto tako, nemojte se brinuti ako odgovore ne možete pronaći odmah. I to je sasvim u redu. Da li je stvarni balans moguć, pitanje je koje filozofi postavljaju vekovima, a tehnika mindfulness pruža jedinstveni uvid u potencijalne odgovore. Biti u stanju da primetimo kada nam misli lutaju i da ih nežno vratimo u sadašnji trenutak, može nam pomoći da uspostavimo harmoniju i ravnotežu u svim aspektima života. Da li to znači da ćemo uvek biti srećni? Ne nužno, ali ćemo definitivno raspolagati alatima koji nam mogu pomoći da bolje izlazimo na kraj sa emocijama koje nas prožimaju.

Dišite duboko

Ako ste novi u svemu ovome, postoje brojne aplikacije koje vas mogu sprovesti kroz postupak meditacije i pomoći da se konektujete sa sobom. Jedna od njih je Headspace. Za početak, važno je pravilno disanje. Osluškujte svoje telo, isključite distrakcije i prepustite se ritmu vašeg pulsa i udisaja. Dok dišete primetićete kako vam misli polako lutaju i više ne čujete svoje disanje, i tada je potrebno vratiti se, bez preteranog objašnjavanja i kritika. Dišite duboko i slušajte ritam svojih udisaja. I tako iznova i iznova. Ovu tehniku možete praktikovati dok hodate, sedite, ležite, crtate…mogućnosti su bezgranične.

Samo kada se usudimo da budemo prisutni ovde i sada, otkrićemo kako naš život dobija nove boje, kako stres može da se redukuje i kako su naše emocije punije i uravnotežene. Učenje mindfulness tehnike može biti uzbudljivo putovanje koje nas vodi ka dubljem razumevanju sebe, sveta koji nas okružuje i prepuštanje svakom trenutku koji nam je dat.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI