Da li ste čuli za Deviled eggs? Donosimo recept koji će vas ubediti da ih jedete samo na ovaj način

Tekst: Marija Mladenović

Da razjasnimo odmah da ne bude neke zabune – naziv deviled eggs nemaju veze ni sa čim opasnim.

Ovaj termin ’’deviled’’ bio je u upotrebi još u 18. veku, i to za jela koja su bila pikantnija nego što je to bilo uobičajeno. Ljuto jednako đavolje. Tako je nastao i naziv ovog, koje na prvi pogled deluje jednostavno, gotovo obično. Međutim, kada ga budete probali, shvatićete da upravo ta jednostavnost krije savršeno balansirane ukuse i arome.

Legendarni proteinski zalogaj vekovima osvaja trpeze sveta, ali i srca onih koji znaju da se iza najboljih ukusa kriju najpažljivije odabrani detalji. Jednom kada otkrijete ovaj recept, teško da ćete mu odoleti.

Šta su zapravo deviled eggs i kako da ih pripremite?

Vaša kulinarska avantura započinje savršeno kuvanim jajima. Prekuvana jaja sa zelenkastim obodom oko žumanceta neće ostaviti dobar utisak, zato budite pažljivi sa ovim korakom. Kada su jaja kuvana i ohlađena, prava zabava počinje. Evo recepta koji će od vas napraviti eksperta za pripremu ovog specijaliteta.

Potrebni sastojci: 5 tvrdo kuvanih jajeta, jabukovo sirće, so, biber, majonez, Dijon senf, mlevena paprika.

Priprema: Jaja prepolovite po dužini i nežno izvadite žumanca. Sa strane, u odvojenoj posudi pripremite fil od žumanaca, 3 kašike majoneza, 1 kašičice Dijon senfa, kašike jabukovog sirćeta, soli i bibera, dok ne dobijete glatku kremastu smesu. Belanca koja se odvojili sada filujte uz pomoć male kašike ili poslastičarskog šprica za veću preciznost. Pospite prstohvatom ljute paprike i dodajte mlevenog bibera po želji.

Ova kombinacija sastojaka čini deviled eggs neodoljivim zalogajem za svaku priliku – bilo da je reč o prazničnom ručku, prolećnom pikniku ili opuštenom druženju sa prijateljima. Iako je klasičan recept sam po sebi savršen, uvek možete pustiti mašti na volju i eksperimentisati sa dodacima začina. Ako ste raspoloženi, možete obroku dodati hrskavu slaninu ili dimljeni losos, seckani mladi luk, vlašac ili šalot, ili možda ljuti sos poput srirache ili seckanih jalapeno papričica. Opcije su beskrajne, a svaka varijanta donosi novu dimenziju ovom starinskom klasiku.

Foto: Pinterest Arhiva

POVEZANE VESTI