Creed parfemi i Gucci sada se nalaze u vlasništvu kompanije Kering

Tekst: Milena Veselinović

Svetom je tokom prošlog meseca odjeknula vest da velika globalna kompanija Kering, u čijem se vlasništvu već nalaze high end brendovi poput Gucci, Balenciaga, Brioni i Saint Laurent, kupuje parfemsku kuću Creed. Prema izveštaju Financial Times, procenjuje se da je taj iznos oko 3.5 milijardi evra.

Creed Fragrances je čuvena parfimerska kuća koju je osnovao 1760. godine Džejms Henri Creed. Ima bogato nasleđe i tradiciju proizvodnje niche parfema dugu preko 250 godina. Dosadašnji vlasnik Creed Fragrances bio je BlackRock LTPC koji je Creed kupio 2020. godine, a prema navodima, ugovor o kupovini od strane Kering biće finaliziran u toku druge polovine 2023. godine.

Francuska luksuzna grupa Kering izvršila je pripajanje kako bi pod svojim imenom razvijala kozmetički biznis i bila konkurentnija jakim kompanijama poput LVMH i Hermès. Kering je sa tim ciljem oformio beauty diviziju Kering Beauté. Imaju tendenciju širenja uticaja ka kineskom tržištu.

Predsednik i izvršni direktor Kering grupacije, Francois-Henri Pinault izjavio je da je ovo mudar strateški potez koji pokazuje njihovu posvećenost rastu kompanije i razvoju sektora koji žele da pozicioniraju visoko u domenu luksuza i lepote. On nije krio oduševljenje što se vrednosti ovih brendova spajaju u jedinstvenu priču, jačajući time duh porodičnog preduzentištva a sve sa ciljem ekspanzije u beauty industriji.

Na čelu sveže oformljenog Kering Beauté nalazi se nekadašnja izvršna direktorka Estee Lauder kompanije, Raffaella Cornaggia. Ona je dobila poseban zadatak da između ostalog oformi divizije za kozmetičke brendove koji će se naći u sklopu Kering. Raffaella je iznela da Creed Fragrances uživa jedinstvenu poziciju na parfemskom tržištu i da će obe kompanije imati višestruku korist od ovog pripajanja.

Inače, u svetu lepote ovakve kupovine i beauty ’’transferi’’ nisu retkost, naročito u poslednje vreme. Jedna od većih akvizicija desila se nedavno kada je L’Oreal za 2.53 milijarde dolara kupio Aesop, australijski brend koji se prethodno nalazio u vlasništvu brazilske kompanije Natura. Takođe je pažnju javnosti privukla i Estee Lauder kompanija kada je za 2.8 milijardi dolara otkupila vlasništvo Tom Ford.

Foto: Gucci, Promo

POVEZANE VESTI