Čovek koji je oblikovao brend Tiffany&Co. na način na koji ga poznajemo danas – Jean Schlumberger

Tekst: Jovana Ristić

Iako je važio za vrlo povučenog čoveka, među njegovim prijateljima nalazila su se imena Cristobal Balenciage, Hubert de Givenchy, Diane Vreeland.

Ovaj talentovani dizajner uspeo je da preoblikuje Tiffany & Co., stvarajući legendarne komade nakita koji su postali sinonim za eleganciju i umetničku genijalnost. Život koji je vodio, pun preokreta i neobičnih priča, inspiracija je mnogima, a njegov rad i dalje osvetljava modu svojim neponovljivim sjajem. Po čemu još pamtimo ime Jean Schlumbergera?

Umetnički genije koji je napustio porodičnu tradiciju

Rođen je 1907. godine u porodici koju je pratila pet vekova duga tekstilna tradicija. Nije neočekivano što je od malih nogu pokazivao talenat za crtanje. Međutim, iako su od njega očekivali da nastavi porodični posao, Jean je odlučio da prati svoju strast prema umetnosti i modi. Napustio je školu i preselio se u Pariz, gde je počeo da radi za francuskog modnog dizajnera Luciena Lelonga. Ispunjen jedinstvenim kulturnim vibracijama 30-ih godina, Pariz je bio savršeno mesto za Schlumbergerov umetnički razvoj. Prikupljao je materijale sa pariskih buvljaka, i pretvarao stare porcelanske cvetove u prelepe broševe, čime je privukao pažnju pariske elite. Njegovi dizajni su brzo stekli popularnost, a Schlumberger je dobio ulogu dizajnera nakita za kostime dizajnerke Schiaparelli.

Ratni heroji i nova karijera

Tokom Drugog svetskog rata, služio je u francuskoj vojsci i preživeo bitku kod Denkerka. Nakon rata, preselio se u Njujork, gde je sa prijateljem otvorio prodavnicu nakita. Broševi inspirisani pticama i morskim stvorenjima brzo su postali hit među najmodernijim ženama tog vremena. Njegov rad u privukao je pažnju Waltera Hovinga, predsednika Tiffany & Co., koji ga je 1956. godine pozvao da se pridruži kompaniji kao potpredsednik. Schlumberger je u Tiffany & Co. doneo revoluciju, stvarajući nezaboravne komade nakita poput broševa „Bird on a Rock“, narukvica i prstenja sa dijamantima ’’Sixteen Stone’’.

A u nakitu flora i fauna

Bio je poznat po tome što je bio samouk i sve svoje dizajne crtao rukom, koristeći najfiniji papir za trasiranje, olovku i indijsku tintu. Skice koje je izrađivao su bile umetnička dela sama po sebi, besprekornih linija i maštovitih oblika inspirisanih prirodom. Često je putovao u egzotične zemlje poput Indonezije, Indije i Tajlanda, gde je nalazio inspiraciju za svoje kreacije. Njegov broš „Oiseau de Paradis“, inspirisan mitskom pticom, ilustracija je sposobnosti da u nakit unese magiju sveta koji nas okružuje. Korišćenjem dragulja poput žutog ametista, smaragda i žada, stvorio je komade koji su izgledali kao da su oživeli iz bajke.

Nasleđe koje traje 

Schlumbergerovi dizajni su ostavili neizbrisiv trag u svetu nakita. Sposobnost da spoji sofisticirani nakit i umetnost rezultirala je komadima koji su danas pravi simboli Tiffany & Co. Njegovi radovi su i dalje cenjeni zbog svoje lepote i inovativnosti, a nasleđe koje je ostavio nastavlja da inspiriše nove generacije dizajnera. Oni u ovom umetniku vide znalca koji je vrhunski umeo da prenese lepotu sveta u svoje kreacije.

Foto: Nina Karlavaris

POVEZANE VESTI