Coffee table knjige – interesovanje ili estetika?

Tekst: Milena Veselinović

Moderni dom kakvog danas poznajemo, objedinjuje estetiku i funkcionalnost, dok coffee table knjige predstavljaju svojevrsnu sponu između svetova interesovanja i vizuelnog zadovoljstva.

Njih biramo da dopune naš enterijer, ali i oslikaju naše strasti i interesovanja. Ali, šta je to što coffee table knjige čini toliko privlačnim? Da li je u pitanju njihova sposobnost da započnu razgovor, ili je možda draž u neodoljivoj estetici koja privlači poglede?

Može se činiti da su ove knjige samo dekorativni elementi, pažljivo odabrani da upotpune sofisticiranost dnevnog boravka. Međutim, one umeju biti mnogo više od toga. Svaka knjiga krije svetove spremne da budu otkriveni, često kroz veličanstvene fotografije savremenih umetnika i inspirativne priče. One su prozori u svetove mode, arhitekture, dizajna, umetnosti, i mnogih drugih oblasti, pružajući ne samo uživanje u estetici, već i obogaćivanje duha i uma.

Zašto ih volimo?

It’s that simple – coffee table knjige predstavljaju suptilan način da izrazimo svoje ja. One su tihi govornici naših interesovanja, pozivajući goste da zavire u ono što nas pokreće, inspiriše i fascinira. One su mostovi prema razgovorima koji mogu otkriti zajedničke strasti ili možda podstaknuti razmenu mišljenja i ideja. Njihova popularnost ne prestaje da raste, a razlozi su mnogobrojni. U eri digitalnog preopterećenja, coffee table knjige pružaju vizuelni i taktilni odmor, pozivajući na sporije konzumiranje sadržaja, na promišljanje i sanjarenje. I dok mnogi misle da su ove knjige ograničene samo na modne teme, stvarnost je mnogo šarenija. One obuhvataju raznovrsne oblasti – od dubokih zaranjanja u istoriju umetnosti, preko istraživanja dalekih zemalja, do intimnih priča o životnim putovanjima inspirativnih pojedinaca. Među najpoznatijim izdavačima definitivno se nalaze Taschen, Gestalten, Thames & Hudson, Phaidon ali i Assouline koji se može pronaći i kod nas, u TC Galerija u okviru Assouline shop-a. Assouline je francuska izdavačka kuća koja je brzo stekla svoju reputaciju bogato ilustrovanim izdanjima koja su mnogo više od običnih knjiga. Izdignute u rang kolekcionarskih primeraka, ove knjige odlikuje izuzetan kvalitet štampe, brižljivo odabran papir i način poveza, fantastična selekcija tema i fotografija. 

Da, neki ih kupuju isključivo kao dekor, birajući knjige koje se vizuelno uklapaju u prostor. Ali, čak i tada, one služe kao mistični čuvari priča spremnih da budu ispričane. Bez obzira na motivaciju za kupovinu, teško je poreći da imaju jedinstvenu moć da obogate prostor, pruže uvid u naša interesovanja i pozovu na dijalog. One su odraz želje za znanjem, lepotom i povezivanjem. Bilo da ih listamo sami, uživajući u miru svog doma, ili ih delimo s dragim osobama razmenjujući priče i utiske, one ostaju neizbrisivi deo našeg životnog prostora i unutrašnjeg sveta.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI