Christian Dior i Coco Chanel zajedno na filmskom platnu – istorijska drama o modnoj revoluciji

Tekst: Milena Veselinović

Ovog februara zavese se dižu a svetlost reflektora pada na dve ikone – Christiana Diora i Coco Chanel, dok željno iščekujemo prikazivanje serije New Look.

Ona oživljava rivalstvo i kreativnu genijalnost dizajnera koji su postavile temelje današnje visoke mode. Priča smeštena u period nakon Drugog svetskog rata i nacističke okupacije Pariza, vodi nas na intrigantno putovanje kroz zlatno doba mode, dok u centru pažnje stavlja ličnosti koje su redefinisale moderne fashion trendove.

Christian Dior – arhitekta savremenog stila

Ben Mendelsohn, dobitnik Emmy nagrade, utelovljuje Christiana Diora, čoveka koji je predvodio modnu revoluciju svojim „New Look“ pokretom. Karakterističan po sofisticiranom pristupu dizajnu, naglašenim ženstvenim siluetama, luksuznim materijalima, uskim strukovima i punim suknjama, Dior je bio pionir savremenih trendova i inovacija. Serija prikazuje kako je on, zajedno sa kolegama i saradnicima, izgradio temelje onoga što danas zovemo haute couture.

Šta imaju zajedničko Dior, Lana del Rey i Igre prestola?

Legende su oživele! U seriji se pojavljuju velikani filmske umetnosti kao što su Glenn Close, u ulozi legendarnog urednika Harper’s Bazaar-a Carmel Snow, Juliette Binoche kao Coco Chanel, zatim Maisie Williams kao Diorova sestra Catherine (ona je bila muza za legendarni parfem Miss Dior)  koju poznajemo iz kultne serije Game of Thrones, John Malkovich kao francuski kreator Lucien Lelong, Emily Mortimer kao Eva Colozzi, a kroz seriju će se provlačiti i mnoga druga uticajna imena u fashion industriji. Cover numere pevali su Florence Welch, Lana del Rey, Nick Cave i drugi muzičari.

Tkanje istorije i mode – priča o percepciji i perfekcionizmu

„New Look“ istražuje kako je Diorova opsesija savršenstvom i njegova posvećenost detaljima uticala na kreiranje i pomeranje granica. On je dizajner koji je bio u stanju da upoređuje 30 različitih vrsta crne vune, pre nego što se odluči za omiljenu, da bi potom narednog dana ponovo preispitivao svoju odluku. Proces izrada haljina u njegovom ateljeu je bio dugotrajan i komplikovan jer su standardi izrade bili izuzetno visoki. Priče o lojalnosti prema brendu, osećaju zajedništva među manekenkama i intrigantnim modnim dramama oživljavaju ovu uzbudljivu eru u svetu mode. Pored Diora, serija će predstaviti i njegove rivale i savremenike uključujući Cristóbala Balenciagu, Huberta de Givenchyja, Pierre Balmaina, Pierre Cardina i Yves Saint Laurenta. Od strane filmskih kritičara opisana je kao „epski triler u vreme nacističke okupacije Pariza’’.

Trejler za seriju pogledajte ovde.

Fascinantna saga o umetnosti, strasti i revoluciji u modi, „New Look“ će kroz deset epizoda prikazati modno nasleđe Christiana Diora i Coco Chanel, dok gledaocima nudi jedinstven uvid u živote i dela ljudi koji su oblikovali modni svet kakav danas poznajemo. Od istorijskih detalja, sjajnih kostima do odlične glumačke postave, ovo je serija koja obećava! Premijera je zakazana za 14. februar.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI