Chemena Kamali – otkrivamo ko je nova kreativna direktorka modne kuće Chloé

Tekst: Ivona Lekan

Nakon deset godina, u Chloé se vraća Chemena Kamali – žena za čiju se kreativnu viziju inspirisanu ljubavlju prema brendu očekuje da će proslaviti jedinstveni Chloé DNK.

Ukoliko do sada niste čuli za njeno ime – opravdano je, jer ova dizajnerka dugi niz godina radi iza kulisa. Njeno postavljanje na mesto kreativnog direktora modne kuće kojoj je Karl Lagerfeld dao značajan doprinos u ranom periodu, nije bilo preveliko iznenađenje – kako zbog toga što je dizajnerka već bila deo Chloé tima, tako i zbog trenda postavljanja manje zvučnih imena na pozicije kreativnih lidera.

Sve kockice su se složile i došlo je vreme da iskustvo koje je Kamali preko 20 godina gradila u nekim od najprestižnijih svetskih brendova konačno dođe do izražaja, a tajanstveno lice iz senke postane jedno od najistaknutijih u modnoj industriji.

Ko je Chemena Kamali?

Kamalino modno putovanje počinje u Nemačkoj, gde je studirala modni dizajn na Univerzitetu primenjenih nauka u Triru. Ubrzo je usledio početni i očigledno formirajući period u modnoj kući Chloé gde je učila od najboljih. Phoebe Philo joj je bila mentor pre nego što je na Central Saint Martens-u magistrirala modni dizajn 2007.

Tokom godina usledila su angažovanja u luksuznim modnim brendovima Alberta Ferretti i Strenesse, a onda i povratak u Chloé 2013. kao direktor dizajna. Nejasno je kada je tačno Kamali po drugi put napustila Chloé, ali je poznato da je radila na kolekciji za jesen/zimu 2016. u luksuznoj modnoj kući Lanvin.

Ubrzo nakon toga, pridružila se brendu Saint Laurent kao direktorka dizajna za žensku ready to wear liniju zajedno sa Anthony Vacarrellom. Pre drugog povratka u modnu kuću Chloé, dizajnerka se preselila u Los Anđeles kako bi podržala teksas brend Frame kao kreativni konsultant za kolekciju jesen/zima 2023.

Šta očekujemo od prve Chemena Kamali kolekcije?

„Moje srce je oduvek pripadalo Chloé“, priznala je Kamali i dodala da je povratak prirodan i veoma lične prirode. Upravo zbog ovoga, veruje se da će naslednica Gabriele Hearst posvećeno i sa velikom pažnjom pristupiti kreiranju svoje prve pre-kolekcije koju će predstaviti u Parizu u januaru 2024, nakon čega će uslediti i njena kolekcija za jesen/zimu 2024. tokom Nedelje mode u Parizu februaru.

Veruje se da će nova kreativna direktora nastaviti da nadograđuje viziju na temeljima koje su osnivačica brenda Gaby Aghion i Karl Lagerfeld definisali na samim počecima, te da će nove Chloé kolekcije biti savremena verzija slobodoumne estetike rođene u posleratnim godinama kada je Aghion bila pionir slobodne, ležernije i jedinstvene elegancije.

Foto: Promo, Instagram

POVEZANE VESTI