Bye, bye baby Jane

Tekst: Jelena Milovanović

Odlazak glumačke ikone, koje je zauvek promenila lice modne scene je odjeknula svetom.

Žena engleskog porekla, koja je svetsku slavu stekla u Francuskoj, bila heroina francuskog filma, istaknuta muzičarka setnog glasa, postavila modne standarde koji su sinonim za casual chic, bila muza najvećih brendova, proslavila francuski lifestyle, napustila je svet ostaviviši iza sebe ogromno zaveštanje.

Ljubavni život su joj obeležile turbulentne veze, počevši od njene ljubavi sa takođe francuskom ikonom Serge Gainsbourg-om. Slike gde mlada Jane i dosta stariji poročni Serge provode dane na Azurnoj obali, obeležile su kulturnu scenu 70-tih godina. A njen stil je i dalje inspiracija za sve one koji obožavaju nenametljiv, cool, bohemian look. Da li se iko seća šiški pre Jane- ne! Osim što je inspirisala hair trend koji se godinama oponaša, bila je muza najpoznatijim dizajnerima i brendovima epohe. U čast jedne od najvećih modnih ikona svih vremena prisećamo se njenih najupečatljivijih modnih trenutaka.

Birkin Bag

Modna istorija se promenila na kasnom letu iz Pariza za London. Legenda o kaže da je 1983.u avionu Jane slučajno sela, pored Jean-Louis Dumas-a, tadašnjeg art direktora i generalnog direktora Hermès-a. Nosila je svoju čuvenu pletenu korpu. Dok je stavljala svoju slamnatu torbu u odeljak iznad glave, sav sadržaj se prosuo ispred Dumasa, uključujući i njen Hermès dnevnik. Dumas joj je pomogao da pokupi svoje stvari i našalio se da joj je potrebna tašna sa džepovima. Glumica je odgovorila da će onog dana kada Hermès napravi veliku svakodnevnu torbu u koju može da stane puno stvari koje ima zaposlena majka, odustati od svoje prepoznatljive velike korpe. Dumas je čuvši, povratne informacije od Jane, nacrtao prve skice Birkin torbe. Tako je skroman početak istorije Birkin torbi, doveo do najpoželjnije luksuzne tašne koja će jednog dana vladati svetom! Godinu dana kasnije, 1984. godine, izašla je prva Hermès Birkin torba.

Venčanica

Venčanica koje je i dalje inspiracija dizajnerima i mladama širom sveta- u beloj heklanoj haljini, sa cvećem u kosi i bosim nogama, Jane se udala za Serge-a. Jednostavna, nepretenciozna i legendarna, ova venčanica je kao i Jane ostala iconic. Nakon ceremonije, Jane je obukla je još jednu haljinu od heklane čipke, koja je imala duboki izraz niz torzo, ukrašena crnim brošem.

Pacco Rabbane

Jedna od najpoznatijih slika Jane sa suprugom Serge-om prikazuje par obučen u matching metalik odeću. Dizajner ovog look-a, bio je niko drugi do Paco Rabanne. Njegov futuristički dizajn i nekonvencionalne siluete, dovele su do toga da ga francuska modna scena okarakteriše kao „enfant terrible“ (užasno dete). Nije iznenađujuće da je Birkin bila obožavatelj Rabanne-a i često je rado nosila njegove komade ukrašene draguljima i čuvene haljine od lanaca, koje su postale sinonim za glamur kasnih 60-ih i ranih 70-ih.

Providna haljina

Pionir, sada već mainstreem trenda, bila je Jane Birkin u svojoj prozirnoj džemper haljini. Prelomni trenutak u istoriji „gole haljine“, debitovao je na premijeri francuskog filma „Slogan“. Jane je po ko zna koji put bila otelotvorenje stila, ležernosti i nenametljivog seksipila. O čuvenom trenutku sa premijere, Jane je rekla za Vogue Paris: „Nisam znala da je [haljina] tako providna. Ovo je efekat blica fotoaparata fotografa. Da sam znala, ne bih obuka veš!“

Je T’aime… Moi Non Plus

Ovo nije bio samo naslov Birkininog kontroverzno erotskog dueta sa njenim mužem. To je takođe bio istoimeni film iz 1976. u kome je glumila zajedno sa kultnom ikonom Joe Dallessandrom. Takođe u režiji Serge-a, film je zasnovan na klasičnom ljubavnom trouglu. Birkin pravi pauzu od igranja dobre devojke, umesto toga glumi Johnny, radnicu kafea na kamionu. Kao što je uloga sugerisala, njena garderoba je imala veliko odstupanje od prepoznatljivog bohemian stila,od koketnih mini haljina i classy šika koji se obično povezuje sa njom. Umesto toga debitovala je sa novom kratkom frizurom, u kombinaciji sa teksasom, običnim majicama bez rukava i patikama. Ova uloga je obeležila početak još jednog njenog zaštitnog look-a, koji je ona privatno često nosila.

Ne postoji dovoljno reči kojima bismo opisali njen uticaj na svet mode, umetnosti i kulture. Svet je ostao bez svoje omiljene muze i inspiracije, a na nama ostaje da njeno nasleđe prenosimo i nikada ne zaboravimo dražesnu devojku sa šiškama, koja je svojom orginalnošću i šarmom pokorila srca mnogih. Od nje se opraštamo jednom od njenih skorijih pesama- “Oh! Pardon tu dormais”

Foto: Promo

POVEZANE VESTI