Brad Pitt & Penelope Cruz – oživljavanje francuskog filma u čast Chanel-u

Tekst: Eleven eleven

Ove godine, svetla reflektora i medija na Paris Fashion Week bila su usmerena ka dvema filmskim zvezdama – Brad Pitt i Penélope Cruz.

Oskarom nagrađivani duo, uspešno je dočarao klasik francuske kinematografije u nimalo lakom zadatku. Udahnuti novi život u ikonični film iz 1966. godine ’’Un homme et une femme“ („Čovek i žena“), koji je osvojio srca publike širom sveta, bio je pravi izazov. Chanelova jesenja kolekcija oslikala je uzbudljivo putovanje kroz vreme, gde su moda i filmska umetnost spojene u jedinstvenu priču o ljubavi i novim počecima.

Buđenje legende

U središtu nostalgične odiseje nalazi se kratki crno-beli film prikazan na samom početku revije koji prikazuje romantičnu priču dvoje zaljubljenih, koje glume Brad Pitt i Penélope Cruz. Film je režirao duo Inez & Vinoodh, poznat po svojim emotivnim i vizuelno impresivnim delima. Scenografija? Hotel u Deauvilleu, mestu gde je Coco Chanel nekad uspostavila temelje svog stil. Scena u restoranu hotela gde se Cruz i Pitt pojavljuju nasuprot jedno drugome, direktno je omaž ključnoj sceni iz originalnog filma, gde torba Chanel igra simboličnu ulogu između dvoje glavnih likova. U originalnoj verziji filma Anouk Aimée i Jean-Louis Trintignant igraju dvoje udovaca koji se sreću u internatu svoje dece, a taj susret kasnije pokreće niz događaja koji su podstaknuti njihovom međusobnom privlačnošću.

Chanel i Deauville: Vanvremenska povezanost

Deauville, francuski primorski grad, nije samo kulisa, on je suštinski deo Chanelove istorije. Ovde je Coco Chanel otvorila svoju prvu radnju, unoseći duh slobode i udobnosti u žensku modu, daleko od stega korseta koji su dominirali ranijih godina. Virginie Viard, kreativna direktorka Chanel-a, vratila je fokus na taj istorijski grad, istovremeno slaveći i Chanelovu bogatu baštinu i njenu neprekidnu vezu s filmom.

Film koji prikazuje Cruz i Pitt kako rekreiraju čaroliju ostvarenja ’’Un homme et une femme“ služi kao podsetnik na trajnu moć Chanelove estetike koja prelazi granice modnog dizajna i ulazi u sferu kulture, ali i umetnosti. Prikazivanje videa pred reviju je mudar, strateški potez koji osvetljava način na koji Chanel koristi svoj uticaj u modi da oda počast filmskoj umetnosti, i dalje stojeći na čelu inovacija.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI