Bottega for Bottegas – negovanje zanata i ručne izrade

Tekst: Milena Veselinović

Najnoviji projekat priča je o tradiciji, inovaciji i kreativnom duhu.

Kada se spomene Bottega Veneta, misli odmah lete ka nenadmašivom kvalitetu, ekskluzivnosti i luksuzu. Međutim, ove godine, italijanski modni div ide korak dalje – predstavlja nam Bottega for Bottegas, inicijativu koja slavi umetnost i zanat.

Izvanredan spoj tradicionalnog i modernog

Bottega for Bottegas oslikava konekciju umetničkog dodira i funkcionalnosti urbane svakodnevice. Ideja za najnoviju inicijativu zapravo leži u samom imenu brenda. Tokom poslednje tri godine, modna kuća sa sedištem u Vićenci koristila je svoju globalnu platformu da istakne zanatlije i umetnike širom sveta, dodatno promovišući njihovo stvaralaštvo i šireći svest o sustainable pristupu. Ideja je proizašla iz samog naziva brenda (bottega je italijanska reč za radionicu), a suština projekta je usmerena na skretanje pažnje na druge lokalne stvaraoce širom sveta koji na sličan način spajaju kreativnost sa izuzetnim zanatstvom. Otuda i naziv kampanje Bottega for Bottegas.

Četiri majstora zanata

Svake godine uoči praznične sezone, Bottega Veneta okupi najslavnija imena iz sveta dizajna, poslastičarstva, izdavaštva, vajarstva, arhitekture. Prva sezona okupila je 12 radionica iz Italije ( Pastificio Martelli paste, Amatruda proizvođače papira i Krumiri Rossi poslastičaru), u drugoj su se našli globalni artisti iz Kine, Japana i Amerike, a inspiraciju su pronalazili u italijanskoj kulturi. Ove godine, izabrana su četiri kreativca iz različitih delova sveta da za brend Bottega izrade posebne predmete u limitiranim serijama. Među tim imenima su se našli tajvanski umetnik Cheng Tsung Feng koji oživljava zaboravljene tehnike u svojim instalacijama, Liu Wenhui velikan kineske arhitekture, posvećen savladavanju i očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, treća generacija korejskog proizvođača zmajeva Kitai Rhee koji izrađuje zmajeve od bambusovih štapova i korejskog papira, kao i italijanska radionica Modiano, specijalizovana za dizajn i proizvodnju karata, tarot karata i drugih papirnih proizvoda.

Održivost i budućnost

Birajući radionice koje koriste ekološki prihvatljive materijale i tehnike, Bottega Veneta podstiče održiv razvoj u industriji luksuza, motivišući dodatno i druge kompanije da se priključe ovom pokretu. Ono što je započelo kao intenzivna priča o očuvanju tradicije, doživelo je ekspanziju i napravilo važan iskorak ka održivoj budućnosti. Značaj projekta je višestruk i prevazilazi okvire promocije i izgradnje identiteta brenda. Ovo je svojevrsno odavanje počasti veštinama koje prelaze granice jezika i kultura, povezujući tradicionalno i savremeno, spajajući ručnu izradu, udaljene predele, posvećenost i maštovitost. Svaki od ovih dizajnerskih studija donosi jedinstvenu priču, pokazujući kako se upornost i talenat prepliću da stvore nešto izuzetno.
Bottega Veneta staje u odbranu vremena i truda uloženog u svaki ručno izrađeni predmet. Ova inicijativa nije samo počast majstorima zanata, već i podsetnik da u svakom komadu koji nosimo postoji priča, istorija, i neizmerna vrednost koja nikad ne izlazi iz mode.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI