Botoks i muškarci, zašto da ne?

Tekst: Milena Veselinović

Sve je veći procenat pripadnika jačeg pola koji isprobavaju botoks u kozmetologiji prateći trendove.

Ako se osvrnemo na fizionomiju nekih od najpopularnijih ličnosti na svetu poput Bred Pita, Henri Kavila, Tom Velinga ili Džon Kortaharena, primetićemo da im je svima zajedničko to što imaju izraženu bradu, negovano i sveže lice. Za deo muške populacije koji nemaju prirodno izražene vilične kosti, estetska medicina nudi rešenje u vidu filera. Ove procedure odavno su popularne kod žena, ali i muškarci su sve češći posetioci ordinacija sa željom da koriguju svoje nedostatke. Osim filera, koriste i botoks kako bi prevenirali bore na kritičnim zonama. To su najčešće čelo i koža oko očiju. Međutim, to nije jedini način na koji botoks koriste.

Godinama se u svetu kozmetike botoks koristi kao sredstvo za ublažavanje postojećih bora na licu i sprečavanje stvaranja novih. Primena u estetskoj medicini odobrena je 2002. godine i od tada doživljava ekspanziju u upotrebi. Još tokom 1989. godine odobrena je njegova upotreba u proceduri lečenja spazama kapaka i strabizma, a danas se sve češće osim u estetske svrhe, koristi kod problema preteranog znojenja i migrena.

Dejstvo botoksa

Načelno gledano, botoks deluje tako što relaksira mišiće, i to na način da sprečava kontrakcije mišićnog tkiva blokirajući nervne impulse koji dolaze do tih mišića. Može se koristiti preventivno već od 25 godine. Krajni rezultat injektovanja botoksa se primećuje nakon 2 nedelje od tretmana, a traje od 4 do 6 meseci i zavisi od više faktora.

Primena botoksa

Možemo ga nazvati eliksirom večne mladosti budući da je u anti-aging medicini veoma zastupljen. Zone na kojima se najčešće ubrizgava su bore oko očiju, na čelu, između i iznad obrva. Takođe je dokazano da pomaže u tretmanu prekomernog znojenja (hiperhidroze) koji se sreće kod velikog broja muškaraca. Regije koje se tretiraju su pazuh, dlanovi i tabani. Moramo da napomenemo da botoks ovde ne leči problem hiperhidroze, već samo na tri meseca blokira nervne impulse koji stimulišu rad znojnih žlezda. Jedno od možda neobičnijih primena ovog neurotoksina je u tretiranju migrena. Američki stručnjaci došli su do zaključka da se može koristiti kao sredstvo za smanjenje učestalosti i intenziteta glavobolja.

Botoks protiv znojenja, da ili ne?

Muškarcima bi ovaj tretman mogao biti naročito zanimljiv, ako uzmemo u obzir činjenicu da se veliki broj muškaraca pojačano znoji. Zamislite da taj problem bude rešen i da bez bojazni od neprijatnih fleka, leti možete nositi svoje omiljene košulje i majice. Postoje prednosti i potencijalne mane ovog tretmana. Naime, lakše je podvrgnuti se bockanju injekcijama nego hirurškoj intervenciji zarad rešavanja problema. Bol pri samom tretmanu je minimalna, oporavak je veoma brz, a rezultati obećavajući jer se minimizuje i do 90% znojenja. Sa druge strane, ovaj tretman je prilično skup, uzimajući u obzir činjenicu da se injektuje velika količina materijala. Efekti pritom traju oko tri meseca nakon čega je potrebno ponovo se podvrgnuti tretmanu zarad održavanja rezultata.

Stvar je ličnog izbora da li ćete odabrati ovaj estetski tretman kao rešenje, a svakako je preporuka za savete se obratiti sertifikovanom stručnjaku koji će vas najbolje uputiti.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI