Birajte mudro – Izdvojili smo clean parfeme koji su sve popularniji u beauty industriji

Tekst: Milena Veselinović

Sve atraktivnija tema u svetu lepote i kozmetike jeste clean metoda spravljanja proizvoda koja podrazumeva pročišćene tehnološke postupke, odsustvo štetnih materija, poštovanje cruelty free metoda i zadovoljavanje najviših kriterijuma potrošača.

Zašto se sve češće igra na kartu clean?

Parfemski sastojci neretko se kriju pod opštim opisnim pojmom ’’fragrance’’ jer proizvođači nisu u zakonskoj obavezi da ističu tačnu listu svih komponenti, ali je sve veći broj kupaca koji žudi za transparentnošću i prirodnim opcijama. Brojna negativna iskustva sa preteranom upotrebom hemije na koži dovela su do unapređenja tehnologije i zaokreta u proizvodnji. Studije su pokazale da velika prisustva aldehida, ftalata i konzervanasa u kozmetici mogu da izazovu problematična dermatološka stanja, ali i ozbiljnije hormonalne promene, nekad čak i oboljenja. Svet je već prigrlio clean makeup i skincare, imamo pregršt opcija za zdravije verzije pudera, dezodoranasa, krema za lice i telo.

Ovaj rastući trend clean kozmetike nije zaobišao ni parfemsku industriju, a čisti parfemi postaju simboli novog doba. Oni promovišu odbacivanje sintetičkih aditiva, okretanje prirodi kako u oslanjanju na sastojke koji dolaze iz održivih izvora, tako i proizvodnju ambalaže koja sadrži manje plastike, ili dolazi iz recikliranih postrojenja. Za vas smo sačinili listu clean parfema koji prate najviše svetske standarde.

Heretic Florgasm Eau de Parfum: Sa notama ružičastog bibera, bergamota i slatkog korijandera, ovaj parfem obogaćen je mlekom tuberoze i egzotičnim jasminom. On nudi novu dimenziju cvetnih mirisa, a njegova formula je dovoljno blaga i za osetljivu kožu. The Maker Lover Eau de Parfum: Inspirisan starinskim posudama za mastilo, The Maker’s Lover donosi topli, drvenasti miris koji evocira osećaj zagrljaja. Sandalovo drvo, smokva i vetiver prekrivaju kožu, dok se note jasmina, narcisa i tihi šapat ouda polako otkrivaju, nudeći olfaktorni doživljaj intimnosti i ljubavi. Boca je dizajnirana sa 27% manje stakla nego tradicionalne parfemske boce, uz CO2 neutralne metode proizvodnje, a parfem je veganski, bez formaldehida i ftalata. Phlur Missing Person Fragrance: Kreiran od strane modne influenserke Chriselle Lim, ovaj parfem donosi diskretan, ali prepoznatljiv miris koji kombinuje note mošusa, neroli cveta i australijskog sandalovog ulja dobijenog iz održivih izvora. On je metafora za osećaj promena i prilagođavanja kroz koje prolazimo u ključnim momentima u životu. Nevidljivi štit koji daje potrebnu energiju i vedrinu.

Reserve, Reserve – Skin: Miris koji kombinuje kremastu vanilu sa Madagaskara sa blagim, ali osetnim mošusom. Ovaj parfem je idealan za svakodnevno nošenje i može se kombinovati sa drugim kako bi se dodala toplina i blaga slatkoća. Flaša i ambalaža su dizajnirani sa misijom očuvanja planete, koristeći biorazgradiv drveni čep iz održivih izvora, proizvod je cruelty free, bez glutena i ftalata. Vyrao The Sixth: U sebi ima jabuku, bosiljak, čempres, kleku, ruzmarin, kedrovo drvo, mentu, komorač i pelin, stvarajući jedinstven i očaravajući buket. Svaka flaša sadrži kristal dijamanta, energetski aktiviran za čišćenje i podizanje energije, promovišući mindfulness. Maison Louis Marie No.13 Nouvelle Vague Eau de Parfum: Sa svežim citrusnim notama, blagim cvetnim buketom i obavijajućim tonovima kokosa, smokve i zlatnih šuma, ovaj parfem je stvoren za sanjarenje i putovanja, odišući šarmom i toplinom. Instant će vas preneti na italijansku obalu u proleće.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI