Benefiti infracrvene terapije

Tekst: eleven eleven

Živeti u današnje vreme ima svojih mnogobrojnih prednosti. Razvoj naučnih dostignuća pronalazi svoju primenu u svim sferama života, a otkriće savremenih aparata pruža različite mogućnosti za oporavak tela.

Fototerapija ipak nije novina. Postoje pisani tragovi da je u medicinske svrhe korišćena još u drevnom Egiptu kao i antičkoj Grčkoj. Još tada su primenjivali upotrebu sunčevih zraka u lečenju pojedinih poremećaja i bolesti.

Poslednjih godina aktuelan je trend fototerapije koji su oživele poznate ličnosti, a u eri društvenih mreža, postavljanje novih standarda lepote jedna je od propratnih pojava.

ŠTA JE SVETLOSNA TERAPIJA?

Ovo je vid lečenja u kojem je pacijent izložen ili sunčevoj svetlosti ili posebnim veštačkim izvorima koja imaju određenu talasnu dužinu i kojoj je bezbedno izlagati se. Tu spadaju helioterapija, hromoterapija, terapija polazirovanim svetlom. Još je davnih dana persijski naučnik Avicenna povezao različite boje svetlosti sa drugačijim efektima koje daju na naše telo. Plava svetlost snižava temperaturu, crvena između ostalog stimuliše protok krvi dok je žuta imala dejstvo na redukciju bola u mišićima. 

KOJI SU DOMETI LEČENJA?

Fototerapija danas se koristi u sportskoj medicini, fizioterapiji ali i estetskoj medicini i kozmetici. Ima dokazano pozitivno dejstvo u lečenju bipolarnog poremećaja i depresije. Jako je popularna u lečenju akni a za tu namenu se koriste ljubičaste LED lampe. Kombinacijom crvenog zračenja i ovih LED lampi, postižu se primetni rezultati kod 80% pacijenata koji primećuju smanjenje bubuljica i ožiljaka na licu. Fototerapija se takođe upotrebljava za olakšanje problema kod kože sa psorijazom i ekcemima.  Neke od aparata za kućnu upotrebu možete poručiti ovde, a ako želite masku za lice sa infracrvenim svetlom, dostupna je na linku. Popularan tretman kod lečenja napetosti u vratu i glavobolje je vibracioni masažer sa infracrvenim svetlom. 

ZAŠTO BAŠ INFRACRVENA SVETLOST?

Infracrvena svetlost ima široku primenu. Obuhvata deo elektromagnetnog spektra i prvenstveno je njeno delovanje toplotno. Lampe kojima je telo izloženo imaju kontrolisanu talasnu dužinu koja je bezbedni izvor zračenja.

Naučno je dokazano da podstiče jačanje koštanog sistema, cirkulaciju, uklanjanje bola, ubrzava metabolizam, opušta mišiće, i regeneriše kožu. Takođe, ima pozitivna dejstva na probavu, uspešno relaksira ceo organizam i aktivira prirodni odbrambeni mehanizam tela. Osobe koje imaju problema sa atritisom, artrozom, grčevima i bolovima u mišićima, mogu osetiti blagodeti korišćenja infracrvenih lampi. One uklanjaju upale, ubrzavaju iscelivanje, jačaju sintezu kolagena ali i poboljšavaju psihofizičko stanje pacijenta.

Foto: eleven eleven

POVEZANE VESTI