Beauty vremeplov: Makeup & hair trendovi kroz dekade

Tekst: Milena Veselinović

Trendovi se vrtoglavom brzinom smenjuju kao na pokretnoj traci, dok pokušavamo da ispratimo šta je poslednje što su celebrity ličnosti obukle ili kupile.

Nekada su trendseterke bile holivudske glumice, a danas smo sve piše pod uticajem Instagram i TikTok influsensera. Od tanko počupanih obrva, preko jarko crvenih usana i natapirane kose, vodimo vas na jedan kraći beauty vremeplov, u želji da bar na časak oživimo stare popularne stilove. Među mnogima koji se nisu dugo održali, bilo je i dosta onih koje ističemo kao ikonične.

1920. talasi u kosi

Ovo je bila jedna od najmoćnijih dekada u kojoj su se žene kretale na putu ka svojoj slobodi i nesputanom iskazivanju sopstvenog stila. Budući da prese za kosu tada još nisu postojale, ova frizura teško se postizala uz pomoć vlažnog češlja i prstiju.

1930. stanjene obrve i porcelanski ten

Imamo utisak da se od ovog trenda nismo ni danas oporavili jer se svakih par godina vraća potreba da eksperimentišemo sa obrvama. Plasirale su ga holivudske glumice iz nemih filmova tako što su stanjivale, a potom iscrtavale obrve kako bi dodatno naglasile mimiku lica.

1940. pobednički pinup uvojci

Ova vintidž frizura inspirisana manevrima pobedničkih aviona tokom Drugog svetskog rata, toliko je bila popularna sredinom četrdesetih godina a nosile su je mnoge slavne lepotice poput Betty Grable, Rita Hayworth, Ava Gardner.

1950. zavodljiva crvena

Tokom pedesetih godina prošlog veka, žene su prigrlile svoju slobodu i upustile se u eksperimentisanje sa stilovima, pa su tako crvene usne postale pravi hit koji uspešno živi danas. Od Elizabeth Taylor, preko Marylin Monroe i Audrey Hepburn, crvena je postala simbol glamura i luksuza.

1960. Twiggy dekada kratke kose i naglašenih očiju

Šezdesete godine plasirale su u univerzum manekenku Twiggy koja se izdvojila svojim nesvakidašnjim, hrabrim look-om koji je podrazumevao naglašene trepavice maskarom nanetom u slojevima, nude usne, izražen ajlajner i kratku kosu.

1970. doba decentnog pastela, šiški i disco muzike

Povratak zanosnih uvojaka, guste kose i dugih šiški vodi u neko srećnije vreme, uzavrele disco kulture. Ovo je doba Cher, Farrah Fawcett, eksperimentisanja sa konturama i pastelnim, satenskim senkama za oči.

1980. pomeranje granica

Think outside the box je verovatna bila mantra ove dekade, budući da su u njoj preovladale drečave boje, neon nijanse na očima, naglašene usne, jagodice, prekomerna upotreba rumenila i igranje sa stilovima. Šta god da je palo pod ruku, činilo se kao dobra ideja. Too much svega.

1990. MTV stil

Ovo je doba drugačije estetike, obojenih kikica Christine Aguilera, pantalona plitkog struka, Beyonce i presovane kose, tamnih uokvirenih usana, istanjenih obrva, šuškavih trenerica, ajlajnera u donjoj liniji kapka.

Fast forward na Tiktok i Instagram eru

Šta je to što nas danas inspiriše da eksperimentišemo sa šminkom, oblačenjem i kosom?
Živimo u godinama kada su popularne Instagram zvezde koje diktiraju stilove oblačenja, šminkanja, ishrane. Guste i začešljane obrve, flawless ten bez bora, visoko naneti hajlajter, sočne glossy usne, a tek smo počeli. Od inspiracije nas deli jedan klik na telefonu, pa tako svakog dana možemo odabrati da oživimo neki retro look koji nas u tom momentu najviše privuče.
Foto: Promo

POVEZANE VESTI