Beauty tips & tricks – Evo šta bi trebalo da uradite ako vam tečni puder ne odgovara

Tekst: Milena Veselinović

Kako se temperature polako penju na više, a koža pod pritiskom toplijeg, vlažnijeg vazduha postaje masnija, savršeni ten može da izgleda kao nedostižan san.

Puder koji se pretvara u neželjene fleke i ostavlja težak, cakey sloj na koži postaje naša svakodnevica. No, da li ste se ikada zapitali zašto je to tako? Ključ leži u pripremi kože i pravilnom izboru formule pudera, posebno tokom nadolazećih toplijih meseci.

Pre svega – dobro pripremite lice

Ne potcenjujte moć dobrog prajmera! Proleće pred nama donosi dvostruki izazov: topliji vazduh spolja i veći broj sunčanih sati. Ovo dvoje su glavni krivci za dehidrataciju, što čini korišćenje seruma ili gela sa hijaluronskom kiselinom neophodnim. Ova kiselina ima sposobnost da privuče i zadrži vlagu iz okoline, čime doprinosi hidrataciji i popunjavanju kože, i njenom lepšem izgledu. Na tržištu postoji zahvalan broj prajmera (podloga) za puder koji mogu zagladiti, popuniti porice, matirati ten i učiniti ga idealnim za nanošenje pudera i ostatka šminke. Prajmer stvara glatku podlogu i osigurava da puder ostane na mestu tokom celog dana.

Piling je poželjan, ali budite pažljivi: Puder nikada ne može dobro da izgleda na suvoj i dehidriranoj koži koja se peruta. U takvim slučajevima, nejednako se vezuje za lice, formira fleke i ljuspe, a ne daje željeni efekat. Ako imate ovaj problem tokom šminkanja, ne brinite jer postoji rešenje! Jedan od ključnih koraka u eliminaciji suvih delova i uklanjanja viška izumrlih ćelija sa površine je eksfolijacija. Dermatolozi savetuju blagi piling dva puta nedeljno kako bi se uklonile mrtve ćelije i povratio zdrav sjaj. Korišćenje SPF-a tokom dana je obavezno, jer proizvodi koji su namenjeni pilingovanju kože najčešće sadrže fotosenzitivne kiseline.

Izaberite pravu formulu pudera: Ovaj proizvod bi trebalo birati prema tipu i stanju kože. Laganije, prozračnije teksture bolji su izbor u toplijem periodu, jer neće opteretiti kožu i zapušiti pore. Hidratantne formule nemaju tendenciju da naglašavaju suve delove niti će se sakupljati u porama. Kako da prepoznate da li je tekstura lagana? Testirajte je! Nanosite ovakve pudere u tankom sloju, četkom poput MAC duo fibre 187, ili pokvašenim beauty blenderom. Ako želite jače prekrivanje, po potrebi na kritičnim zonama dodajte mrvicu više. Zimi, ljudi sa suvom kožom mogu koristiti bogatije formule, ali oni sa masnom ili aknama sklonoj koži trebalo bi da ih izbegavaju. Umesto toga, vodene baze su idealan izbor, kako savetuje Warren Dowdall iz Bobbi Brown, jer neće dovesti do opterećenja pora ili neželjenog sjaja. Kirsten Kjaer Weis i Gucci Westman nude formule obogaćene hranljivim sastojcima koji koži pružaju negu i omogućavaju joj da izgleda i oseća se bolje tokom vremena.

Pronalaženje savršenog pudera tokom predstojećih meseci ne mora biti teško. Ključ je u pravilnoj pripremi i odabiru sastava koja odgovara vašem tipu kože. Uz prave proizvode i savete, vaš ten može ostati besprekoran i hidriran. Zapamtite, lepota dolazi iznutra, ali malo pomoći sa prave strane može učiniti čuda.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI