Baletanke – modeli koji su ove sezone u epicentru pažnje

Tekst: Danka Grubačić

Graciozna obuća bez potpetice na velika vrata se vraća na modnu scenu nudeći bezbroj opcija za kombinovanje koje nam sugerišu – ako se još niste okrenuli baletankama, krajnje je vreme da to učinite u 2024.

New York fashion week doneo je pravo osveženje u prezentacije vodećih urbanih modnih brendova za predstojeću jesen, a trend koji se izdvojio kao onaj koji prožima sve druge ne tiče se odeće. Ovog puta sve oči bile su uprte u obuću modela na pisti jer su viđene savršene varijacije baletanki. A među njima najveće zvezde bile su one sa šiljastim vrhovima koje nostalgiju uvijaju u izuzetno moderan dizajn.

Basic uloga i brisanje sezonskih granica

Elegantna ravna cipela koja žensko stopalo stavlja u prvi plan već je ušla u sve pore poželjnih stajlinga, od kojih su najkreativnija rešenja viđena na revijama Altuzarra, Carolina Herrera, Gabriela Herst, Ulla Johnson, Proenza Schouler i 3.1 Phillip Lim. Nove baletanke uglavnom se izdvajaju sofisticiranom završnom obradom, ali i siluetama koje istovremeno izgledaju vrlo uglađeno i praktično, što ih dovodi u sam vrh izbora onih koji i dalje žele da uživaju u udobnosti bez skretanja u opuštenost i običnost. Uključujući i one koji večito žive na štiklama. Dizajneri ne sugerišu da su baletanke osnova od koje se gradi ceo stajling već, paradoksalno, basic komad o čijem uklapanju nećete razmišljati kada ga nabacite kao završnicu. I baš takve korespondiraju sa svim, od svakodnevnih farmerki, do vunene pencil suknje, dajući kreaciji autentičnu strukturu.

Međutim, iako će neko reći da su baletanke samo još jedan trend koji je rekapituliran iz prošlosti, glavna novina koja stiže iz Njujorka odnosi se na to da ove cipele svaki stajling uzdižu na viši nivo, te da nisu više samo stvar proleća, već postaju i relevantan izbor za hladnije dane.

Obožavanje za nove kombinacije

Dok su baletanke sa zaobljenim prstima i klasične Marry Jane uživale modnu renesansu prošle sezone, vladavinu trenutno preuzimaju one sa špic vrhovima. Bonus je da je ovaj model sveprisutan na mapi high street brendova od H&M do Massimo Dutti.

Čak i ako ih nikad niste nosili pa ne znate kako da ih uvedete u svoj stil, krenite od jednostavne kombinacije i obujte ih uz uske pantalone, kardigan i dugi kaput. Dok sunce ne ogreje, spojite ih sa rolkom, pletenom maksi suknjom, odgovarajućim čarapama i masivnom torbom i odmah ćete shvatiti njihovu dugovečnost. Ako tražite najklasičniji način za stilizovanje, ne idite dalje od ženskog odela, dok će baletanke uz kožnu suknju i majicu bez rukava savršeno izbalansirati formalno i ležerno. Lakoća je ključna reč, što se najbolje očitava u njihovom uparivanju sa ležernijim komadima, naročito labavim donjim delovima ispod čijih širokih nogavica izviru poput pramca, pa čak i sa total denim look-om od glave do pete.

Nezvanične balet-ikone kao inspiracija

Ne ustručavajte se da izaberete modele sa zanimljivijim detaljima kao što su prevelike kopče, vezivanje, klinovi, cirkoni i još mnogo toga. Samo zato što je cipela ravna, ne znači da mora biti dosadna. Za izgled večite klasike inspirišite se stajlinzima nezvaničnih balet-ikona Katie Holmes, Hailey Bieber i Alexe Chung. One odavno znaju da su baletanke najbolja zamena za ženstvenu neudobnu obuću.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI