Balenciaga kolaboracija – povratak u svet muzike u čast Angelo Badalementi

Tekst: Danka Grubačić

Kolekcija kojom brend nastavlja svoj pohod u svet muzike, ovog puta odaje počast velikom filmskom kompozitoru, čija je iznenadna smrt uzrokovala da se u njoj nađe svega nekoliko osnovnih komada.

Poznat po svom buntovničkom pristupu u poimanju mode, ali i nesvakidašnjim revijama sa simboličkim porukama, modni brend Balenciaga ne skriva svoju sklonost ka preplitanju modnog dizajna sa drugim oblicima umetnosti. Tako smo u prošlosti imali prilike da vidimo kako kreativni direktor brenda Demna Gvasalia vidi spoj mode sa performansom, filmom i drugim multimedijalnim medijima, pomerajući granice vizuelnog doživljaja brenda. Svojim najnovijim projektom, Balenciaga nam donosi neponovljivo muzičko-modno iskustvo i to kroz limitiranu muzičku kolekciju inspirisanu stvaralaštvom pokojnog filmskog kompozitora Angela Badalamentija.

Plejlista skrivena u etiketi

Njihova saradnja počela je još za života velikog Badalementija, u maju 2020. Modna kuća je kompozitoru predložila pokretanje kolekcije koja će ljubitelje brenda Balenciaga na inovativan način spojiti sa njegovim kultnim muzičkim numerama poput onih iz filmova Dejvida Linča „Plavi somot“ i „Divlji u srcu“ ili serije „Twin Peaks“. Ideja je bila da se novi projekat sastoji od muzičkih i stilskih elemenata, uz revolucionarnu tehnološku inovaciju koju je Balenciaga koristila i na svojoj prethodnoj muzičkoj saradnji sa engleskim bendom Archive – NFC čip ugrađen u etikete koji ovog puta nudi pristup ekskluzivnoj plejlisti koju je Badalamenti sam osmislio. Međutim, iznenadna smrt kompozitora koji je od strane Američkog društva kompozitora ovenčan nagradom za životno delo, prekinula je ovu u startu hvaljenu saradnju, ali je brend rešio da ipak lansira mini kolekciju, u čast onome što je kompozitor stigao da im ostavi u amanet.

Jubilarna deseta Balenciaga Music linija

Nazvana jednostavno Balenciaga Music X Angelo Badalamenti kolekcija uključuje mini seriju majica i dukseva klasičnog okruglog izreza i oversized kroja koju prate unikatna plejlista njegovih kompozicija i kampanja snimljena na Manhattan School of Music, na kojem je kompozitor nekada diplomirao i magistrirao na odseku filmske muzike. U skladu sa celom idejom, u ulozi modela našli su se studenti ovog njujorškog konzervatorijuma, a posebno je zanimljivo što svaki komad na sebi ima print ručno ispisane partiture „Torch Them“ koju je Badalementi komponovao za ceremoniju otvaranja Letnjih olimpijskih igara 1992. u Barseloni.

Balenciaga Music platforma je projekat koji nudi ograničene modne serije inspirisane plejlistama određenih umetnika, uz interaktivne kampanje koje je Demna Gvasalia uveo kao povremena osveženja između sezonskih kolekcija. Ovo je deseta takva modno-muzička linija kojim brend nastavlja svoj pohod u svet muzike, a komadi iz nje dostupni su za kupovinu u odabranim prodavnicama i na Balenciaga web stranici.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI