Bajkovite praznične destinacije u Francuskoj

Tekst: Tamara Ognjanović

Kada se vrhovi Alpa zabele i temperature padnu, živopisna francuska mesta postaju ultimativna destinacija za ljubitelje zimskih pustolovina.

Za one koji traže savršen spoj adrenalina i opuštanja, Francuska nudi pregršt destinacija koje obećavaju ne samo uzbudljive dane na stazama, već i idilična zimska iskustva. Šest izabranih destinacija vode nas put večnog snega, beskrajne zabave i raskošnih ukusa najfinijih francuskih vina.
Chamonix Mont Blanc – Smešten u podnožju veličanstvenog Mon Blana, Šamoni je mondensko skijalište koje nudi kompletan ugođaj. Ova kultna zimska destinacija ne samo da obiluje izazovnim stazama, već pruža i autentičan gastronomski doživljaj. Restoran “Le Mayen”  nudi specijalitete tradicionalne alpske kuhinje, a za domaće poslastice i kafe rezervisana je poslastičarnica Bighorn Bistro Cafe & Bakery.

MegèveNekada rezervisan za francusku aristokratiju, Mežev je mesto bogato kulturom i nezaobilazna stanica za sve koji žele spoj tradicije i luksuza. Ovaj šarmantni gradić kaldrmisanih ulica, restorana sa Mišelin zvezdicama i ekskluzivnim buticima spada u prestižnu zimsku destinaciju. Ono što nikako ne bi trebalo zaobići je degustacija autentičnog savojskog fondija u kombinaciji sa kuvanim vinom u restoranu “Le Refuge.” Muzej Haut Val D’Arly svedoči o periodu pre nego što su luksuzni brendovi otvorili vrata svojih radnji i tako ovo malo franusko mesto stavili na mapu svetskog džet-seta.

Les Deux Alpes – Smešten između Severnih i Južnih Alpa, čuveni ski rizort “Les Deux Alpes”, izgrađen je 1946. godine na nekadašnjim planinskim pašnjacima. Omiljeno mesto svih ljubitelja zimskih sportova obiluje prirodnim snegom tokom cele sezone zahvaljujući velikom glečeru. Važi za jedno od najlepših skijališta u Francuskoj, a poznato je i po uzbudljivom noćnom životu, muzičkom festivalu, jedinstvenom iskustvu noćnog skijanja. Osim skijanja i snouborda, gosti imaju priliku da uživaju i u drugim zimskim aktivnostima, poput paraglajdinga, vožnji helikopterom i brdskom biciklizmu.

Ukoliko vas put nanese upravo u ovaj deo Francuske, nikako nemojte zaobići Le P’tit Polyte, restoran francuske kuhinje čiji se meni bazira na svežim lokalnim delikatesima, poput divljih pečuraka, alpskog sira i suhomesnatih proizvoda, a ambijent je pravi planiniski – drveni nameštaj, crveni somot i intimna atmosfera.
Rise Festival, Les Deux Alpes – Muzički festival “Rise” je najpoznatiji zimski festival u ovom delu Evrope. Obilje zabave, muzike, energije, dnevnih i žurki nakon zalaska sunca – festival je nadaleko poznat po elektronskim ritmovima koje miksuju najpoznatiji svetski DJ-evi. Pored toga, atmosferu dodatno zagrevaju akustične sesije oko otvorenih ložišta. Celodnevno skijanje, večera na obroncima Alpa, a potom ples do ranih jutarnjih sati – zvučni sjajno, zar ne?!

Loire Valley – Dolina Loare, poznata po očaravajućim dvorcima, prostranim vinogradima i šarmantnim malim gradovima savršena je destinacija koju treba da se nađe na svačijoj listi tokom zimskog odmora u Francuskoj. Ovu plodnu rečnu dolinu nekada su nastanjivali kraljevi i francuski plemići, gradili dvorce i palate. Poznata je po svojim izvanrednim vinima (crveno, belo, roze i penušavo). Autentična arhitektura stavlja ovaj predeo na sam vrh “bucket” liste, a posete dvorcima “Chateau de Chenonceau” i “Chateau de Chambord” nezaboravno su iskustvo zahvaljujući raskošnim baštama. Ono što nikako ne bi trebalo zaobići prilikom posete dolini Loare jeste poseta gradu Amboise u kome se nalazi Le Clos Lucé – nekadašnja vila čuvenog Leonarda Da Vinčija.

Mont Saint Michel – Na obalama Normandije leži ostrvo i na njemu zidine veličanstvene opatije  Mon-Sen-Mišel. Opatija, izgrađena između 11. i 16. veka, predstavlja remek delo arhitekture. Sa visokim lukovima i tornjevima, ovo mesto je jedno od glavnih hodočasničkih destinacija u Evropi. Ljubitelji morskih plodova nikako ne smeju zaobići “Cancale” – ribarsku luku poznatu po ostrigama, a zoo vrt namenjen isključivo reptilima može biti zanimljiva stanica.

Val Thorens – Kao najviši skijaški centar u Evropi, Val Thorens spada u jedno od najmodernijih skijališta u Francuskoj. Barovi sa terasama smeštenim na velikim nadmorskim visinama osiguravaju autentičan doživljaj francuskih Alpa, a restoran Rendez-Vous je pravo malo utočište posle dana provedenog na snegu čiji enterijer od drveta i kovanog gvožđa dodatno upotpunjuje ugođaj.
Bilo da preferirate bezvremenski šarm Šamoni-ja ili obilazak gotičkih zamkova doline Loare, svaka od ovih destinacija nesumnjivo obećava uspomene za ceo život. Dok uživate u pogledu na bele vrhove Alpa, nemojte zaboraviti da uzmete još samo jedan zalogaj tog bezobrazno ukusnog savojskog fondija i još samo jedan gutljaj onog sjajnog francuskog crnog – zato što je život baš toliko lep

Foto: Promo

POVEZANE VESTI