Ajde čujemo se… – Iskrena priča o prijateljstvu u doba gužve

Tekst: Milena Veselinović

Ovaj tekst mogli smo da počnemo onom Balaševićevom ’’Pa dobro gde si ti, baš sam ovih dana hteo da te zovnem?’’ jer svima nam se desilo, zar ne?

Koliko ste se puta našli u situaciji da ste, u želji da se napokon isćaskate sa nekim, bili na korak od dogovora za tu dugo očekivanu kafu ili subotnji brunch? No, vreme kao da jednostavno nije na vašoj strani i vi nikako ne uspevate da postignete sve.

’’Izvini nisam stigla da se javim jer ____ (dopuni niz).’’

Stara legenda kaže da se dvoje prijatelja tako jednom zaista i srelo na kafi da se napokon ispričaju. Toliko su uživali u susretu, da su već koliko naredne subote ponovili isto bez odlaganja.

Realnost je ipak malo drugačija i obično se završava onim zaključkom: Nije se desilo.

Nego, imamo za vas jedan mali reality check, uz prilično intimno pitanje: Da li ste uopšte i želeli da se pojavite na tom sastanku?

Bilo da je vaš odgovor potvrdan ili ne, činjenica koju u današnje užurbano vreme niko ne može da spori je da je dan od 24h zaista prekratak za sve što isplaniramo na dnevnom nivou. Svakodnevne obaveze uzimaju previše vremena, ali podjednaka dragocenost koja se neumitno troši jeste i naša energija i posvećenost nečemu. Život je postao brz i zahtevan, a naši rasporedi sve popunjeniji. Uprkos tome, mnogi od nas čuvaju krug prijatelja koji nam znači. Međutim, sve češće se suočavamo s fenomenom u kojem se susreti s prijateljima pretvaraju u virtuelne planove koji nikada ne postanu stvarnost.

Šta se dešava sa savremenim prijateljstvima i zašto se susreti sve više odlažu za kasnije?

Problem da odredimo prioritete?

Moderna svakodnevica često nas forsira da poređamo stvari po važnosti, a tu prijateljstva neretko trpe. Zbog obaveza prema porodici, poslu, ali i drugih aktivnosti, ne ostane nam dovoljno vremena za druženje sa bliskim krugom ljudi, ali i nama samima. Često pokušavamo da uklopimo više obaveza u isto vreme, a susreti se planiraju preko poruka ili društvenih mreža. Međutim, virtuelni planovi su lako zaboravljeni ili se odlažu za kasnije.

Oh well, ne bih da vam rušim Sneška, ali nije uvek istina da ne možemo da pronađemo dovoljno vremena za nekog, već nam ta osoba, jednostavno, nije na listi prioriteta u tom momentu. Dan i dalje ima 24h a vi ste odabrali nešto drugo. Možda sebe. I to je sasvim u redu. Iako zvuči surovo da čujete da niste nečiji prvi izbor, to ne mora nužno da bude tako strašno. Ovde naravno govorimo o kontaktu sa bliskim krugom ljudi, koji će razumeti vašu sprečenost iz kojih god razloga da je ona nastala.

Prijatelji na čekanju – izazovi rasporeda

Kako bismo održali prijateljstva u savremenom svetu, bilo bi poželjno preispitati prioritete i osvestiti značaj međuljudskih odnosa. Da bismo to postigli, možda će biti potrebno da naučimo kako da bolje upravljamo svojim vremenom. Umesto pravljenja beskonačnih to do lista, hajde da se zapitamo:’’Šta je realno da danas završim od svojih obaveza?’’

Šta ako uočimo izostanak reciprociteta?

U zdravim prijateljskim odnosima trebalo bi da bude prisutan. On u toj vrsti druženja predstavlja jednu valutu koja ima neoborivu vrednost. Narodski rečeno, to je ono ja za tebe – ti za mene. Ako se jedna osoba trudi da organizuje susret, druga bi trebalo da uzvrati jednakim zalaganjem nekom narednom prilikom. Nedostatak ujednačenog investiranja vremena u očuvanje odnosa može biti znak da neko ne ceni prijateljstvo sa vama. Ako se konstantno osećate izostavljeni i zaboravljeni od strane prijatelja, možda je vreme da preispitate kvalitet tog druženja. Da li je, uostalom, dovoljno imati prijatelja samo na društvenim mrežama ili vam je fizički kontakt važan i zbog kojih razloga? Redefinisanje načina na koji gledamo na konkretne odnose može pomoći u vašim nastojanjima da se rasteretite od pritiska da imate obavezu prema nekom ko ne vrednuje vaše vreme.

Reč dve o prijateljima i onima koji to nisu – epizoda A sad adio

Pronaći osobu podjednako investiranu u zajedničke stvari, nije nimalo lak zadatak. To podrazumeva dugogodišnje izlaganje različitim sredinama i senzibilitetima ljudi sa ciljem otkrivanja onog što nam prija i upoznavanja nas samih. Izbor je na nama, i ako smo u poziciji da sagledamo stvari onakvim kakve jesu, ukoliko primetimo da nam nešto/neko ne odgovara i pored redovne komunikacije naših želja i planova za taj odnos, sasvim je u redu rukovati se i reći Hvala i doviđenja.

Možda je vreme da se podsetimo važnosti prisustva u stvarnom svetu, jer kao što kažu, kafica koja nikada ne dolazi može biti gorka za dušu. Savremena dinamika života pretvorila je mnoge aspekte prijateljstva u teško uhvatljive varljivosti. I dok tehnologija omogućava da budemo povezani, ironično je da se često osećamo sve više izolovani.

Umesto da ostanemo zarobljeni u ovom paradoksu, vreme je da se oslobodimo mentalnih i emocionalnih okova koji nas usmeravaju prema površnim interakcijama. Obratimo pažnju na kvalitet, a ne kvantitet – budimo autentični, a ne samo vidljivi. Jer u konačnici, izbor da investiramo u prava prijateljstva može biti najbolja investicija koju ćemo ikada napraviti.

Foto: Promo

POVEZANE VESTI